2018 var den dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S) på besök i Södertälje. Hon sade då att folkmordet 1915 skulle belysas, bland annat med en vandringsutställning – något som inte blivit av. Foto: Maja Flygt/SVT/Janerik Henriksson/TT

Margot Wallströms (S) löfte om folkmordsutställning inte uppfyllt – Boel Godner (S): Besviken

Uppdaterad
Publicerad

För snart tre år sedan lovade Margot Wallström (S) en vandringsutställning om folkmordet 1915. Men den myndighet som skulle få uppdraget visar sig aldrig hört talas om saken, skriver LT. Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, är besviken över att det inte hänt något.

– De är jätteviktigt att det blir av, säger hon till SVT.

Johan Perwe, kommunikatör på Forum för levande historia, som skulle fått uppdraget om vandringsutställningen, säger till LT att de inte har något sådant underlag.

År 1915 dödades omkring 1,5 miljoner assyrier/syrianer, armenier och pontiska greker i Osmanska riket. I modern tid har det varit en stor fråga huruvida riksdagen och regeringen ska erkänna folkmordet, även kallat Seyfo. Efter år av lobbyarbete och manifestationer erkände riksdagen folkmordet år 2010, men regeringen, däremot, har inte erkänt händelserna – och frågan har varit omstridd.

Folkmordet 1915

Löfven tvärvände

Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven vid ett besök i Södertälje, att han, vid en valvinst, skulle driva frågan för ett regeringserkännande. Men 2018 var tonen en helt annan.

– Det är en sak för ett parlament att erkänna folkmord, det är en annan sak för en regering, sade Stefan Löfven i en intervju med SVT Nyheter Södertälje.

Lovade belysa folkmordet

Löfvens uttalande väckte starka reaktioner och kort därefter skickades dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) till Södertälje för att möte folkmordsättlingar. Hon lovade då att belysa folkmordet. Bland annat talades det om en vandringsutställning – något som Forum för levande historia, som skulle fått uppdraget, alltså inte känner till, enligt LT.

Utrikesdepartementet bekräftar för LT att Forum för levande historia aldrig fått något uppdrag gällande Seyfo.”Det finns inte heller några planer på att ge ett sådant uppdrag i närtid”, skriver UD:s sekreterare till tidningen.

Boel Godner (S), ordförande i kommunstyrelsen i Södertälje, säger att hon nu har hört av sig till Utrikesdepartementet för att påminna om uppdraget.

– Nu har jag påmint via våra kanaler, så får den nya utrikesministern uppfylla det, säger hon.

När SVT kontaktar Margot Wallström hänvisar hon till nuvarande utrikesminister Ann Linde vad gäller frågor om tidsplaneringen för uppdraget.

Video: Se intervjun med Margot Wallström (S) från 2018: ”Otroligt viktigt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet