Monica Johansson (S), Mattias Claesson (C) och Jonas Lindeberg (Vfp) presenterade partiernas avsiktsförklaring. Foto: Erik NorberghVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mindre fallskärmar till politiker och anställningsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Anställningsstopp inom administrationen och inga fallskärmar för politiker. På en presskonferens i Nyköping presenterade den nya majoriteten i landstinget en avsiktsförklaring över vad partierna vill åstadkomma under kommande mandatperioden.

Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet uppger att man kommit överens om att effektivisera det administrativa arbetet inom regionen. Man ska inte ha fler medarbetare som arbetar administrativt än vad som är nödvändigt menar man.

Monica Johansson (S), Mattias Claesson (C) och Jonas Lindeberg (Vfp) presenterade partiernas avsiktsförklaring.

Vill införa anställningsstopp

Partierna har kommit överens om att införa anställningstopp i den centrala administrationen, vilket innebär att man inte kommer att kunna nyanställa.

Antalet projekt som regionen har kommer att ses över och de som genomförs kommer att fokusera på de utmaningar som sjukvården har.

Mindre politiska fallskärmar

Den nya majoriteten ser även ett behov av att den politiska organisationen ska effektiviseras för att förbättra styrningen och minska kostnaderna.

Ett exempel på det är att det ska bli färre politiska utskott under fullmäktige och istället ska landstingsstyrelsen sammanträda oftare än idag.

Majoriteten vill också förändra systemet med så kallade ”fallskärmar” till politiker som röstas bort. Det ska bara vara möjligt att få sådana avtal i max ett år, och jämkning kommer att gälla från första kronan, tycker majoriteten.

– Vi kan tycka att det är okej att det ska finnas ett omställningsskydd när man får sparken som politiker men förut har det varit möjligt att få det i ända upp till tre år och det är alldeles för länge, säger Jonas Lindberg (Vfp).

Större fullmäktige

Det nya styret får ansvar även för kollektivtrafiken när landstinget går ihop med regionförbundet och kollektivtrafikmyndigheten från och med 1 januari 2019. Då ökar också antalet politiker i det nya regionfullmäktige med åtta till 79 ledamöter.

– Men det här innebär faktiskt en kraftig minskning i antalet politiska möten eftersom regionförbundet och kollektivtrafikmyndigheten har haft sin egen politiska ledning med egna styrelser. Nu blir det en spetsigare organisation, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland

Mer i ämnet