Granaten förstörde delar av entrén till polishuset i Katrineholm. Foto: SVT

Granatattacken mot polisen i Katrineholm upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Vid tolvslaget nyårsafton 2016 sprängdes en handgranat vid entrén till polisstationen i Katrineholm. Nu kommer attacken upp i rätten. En numera 41-årig man är misstänkt för att ha beställt granatkastningen. SVT var på plats och rapporterade vid fredagens förhandlingar.

Den man som polisen misstänker har kastat granaten är numera avliden.

Brottshärvan i Katrineholm innehåller:

Tidigare har rätten avverkat penningtvätt, utpressning, skattebrott. Läs SVT:s tidigare rapportering från rättegången.

SVT rapporterade · Rättegången om mordet vid Östra skolan

09.28
God morgon!
Vi kommer idag bevaka fjärde rättegångsveckan av brottshärvan i Katrineholm. Detta blir tredje veckan som mordet på den 35-åriga man vid Östra skolan tas upp. Idag kommer bland annat en 19-årig man som är misstänkt för att ha bidragit till att gömma mordvapnet höras. 
09.34
Enligt vår reporter på plats bevakar polis med automatvapen tingsrätten. Alldeles strax drar rapporteringen inifrån rättssalen igång.
09.49
Vår reporter på plats har just nu lite strul med tekniken men kommer förhoppningsvis igång så snart som möjligt.
Under tiden kan du gör dig bekant med de som står åtalade i härvan.

Här de misstänkta i brottshärvan i Katrineholm

SVT NyheterMord, våldtäkt, vapen och droger. Elva personer har åtalats för olika brott i samband med rättegången för mordet på Östra skolan. I bildspelet ovan ser du vilka som är misstänkta för vilka brott.
09.52
19-åringen har nu börjat förhöras av åklagaren. Han ställer frågor om ett vapen som 19-åringen ska ha sett i en lägenhet. Men han vill för sin egen säkerhets skull inte berätta var den lägenheten ligger, säger han. ”Jag vet vad som händer med golare, och jag har svårt att lita på poliser”
10.00
19-årigen får svara på hur han känner 40-åringen. Han berättar att han haft regelbunden kontakt med 40-åringen under sommaren, när 19-åringen blev aktuell i utredningen, ”för att han har koll på det mesta”. 
 
40-åringen är med på länk från häktet.
10.06
19-åringen får frågor om han känner 36-åringen, den person som misstänks för att ha anstiftat mordet vid Östra skolan. Nekar till det.
10.11
Kan man inte få ljudupptagning från rättegången på nåt sätt?
segt o följa via uppdaterad text en hel dag..man missar ju mycket.
Ur ett utgivarperspektiv blir det krångligt på grund av att det då skulle publiceras känsliga uppgifter, så som namn. Därför rapporter vi på detta sätt. Rättegången är dock öppen för allmänheten.
10.12
19-åringen får frågor om friggeboden i ett sommarstugeområde utanför Katrineholm. Där bodde 19-åringen när han var i Katrineholm och i närheten hittades mordvapnet. 19-åringen erkänner att det hafts fester där och att bruk av tunga droger har förekommit.
10.13
19-åringen får frågan från åklagaren om mordvapnet funnits vid stugan under 2016 eller 2017. 19-åringen nekar till detta.
10.20
19-åringen får nu frågor om dagen för mordet. 19-åringen hävdar att han befann sig i Stockholm. Åklagaren frågar om ett sms som 19-åringen fått av 40-åringen vid 19-tiden på kvällen. 19-åringen säger att han inte minns vad som stod i sms:et.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet