Eskilstuna vill göra tiggeri tillståndspliktigt. Foto: TT

Krav på tillstånd för tiggeri: Detta har hänt

Publicerad

Eskilstuna kommun har beslutat att kräva tillstånd för tiggeri. Det som ett alternativ till ett rakt förbud. Men nu har beslutet stoppats av länsstyrelsen.

Den 20 september 2017 röstar Vellinge kommun i Skåne igenom ett förbud mot tiggeri på allmänna platser. Men förbudet stoppas senare av länsstyrelsen, eftersom det anses strida mot lagen. Vellinge överklagar till förvaltningsrätten och senare kammarrätten, men domstolarna går på länsstyrelsen linje.

Den 30 januari 2018 meddelar den politiska majoriteten i Eskilstuna att man vill införa tillståndskrav för tiggeri på allmän plats. ”Det här är ett försök att se hur man kan använda de lokala ordningsföreskrifterna, för vi vet att ett förbud inte är tillåtet enligt svensk lag” säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S). Förslaget får stark kritik av oppositionen.

Förslaget läggs ut på remiss och i mars 2018 kommer svaren in. Både polisen och stadsmissionen är mycket kritiska. Men Jimmy Jansson (S) meddelar att man ändå kommer att gå vidare.

På kommunfullmäktiges sammanträde den 14 juni antas förslaget om att kräva tillstånd för tiggeri på allmän plats.

Den 11 juli 2018 meddelar länsstyrelsen att man stoppar beslutet. Det eftersom myndigheten menar att tiggeri inte stör ordningen. Eskilstuna kommun meddelar att man kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggeriförbud

Mer i ämnet