Lotta Johnsson Fornarve är Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Oxelösundsbon blev andre vice talman

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Oxelösundsbon Lotta Johnsson Fornarve (V) som valdes till riksdagens andre vice talman. I den tredje omröstningen fick hon 149 röster, mot 82 för SD-kandidaten Björn Söder. 117 ledamöter röstade blankt.

Före valet av talman på måndagen meddelade Anders Ygeman (S) att Socialdemokraterna skulle rösta på Vänsterpartiets kandidat. Därmed såg det ut som att hon skulle få fler röster än SD:s kandidat.

Praxis har tidigare varit att den andre vice talmannen ska komma från det parti som fått tredje mest röster, vilket är Sverigedemokraterna. Men i förra veckan nominerade Vänserpartiet Lotta Johnsson Fornarve. Detta för att stoppa Björn Söder (SD), som V menar inte står för alla människors lika värde.

Sedan tidigare stod det klart att Miljöpartiet skulle rösta för V-kandidaten och att Allianspartierna skulle lägga ned sina röster.

I de två första omröstningarna fick ingen kandidat mer än hälften av rösterna. I den tredje omröstningen räckte det med att få flest röster, och därmed stod det klart att Vänsterpartiets kandidat vunnit.

Riksdagens nyvalde andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve bor i Oxelösund och har arbetat som lärare och var under förra mandatperioden ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot av kommunfullmäktige i Oxelösunds kommun. Hon har även varit distriktsordförande för Vänsterpartiet i Södermanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet