Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Publicistklubbens ordförande, Robert Aschberg, om hur Österåker hanterar kritiken om LSS. Foto: Tomas Blideman/SVT

Publicistklubben om SVT:s granskning av LSS i Österåker: ”Ljuger för att komma undan”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har under hösten granskat LSS i Österåkers kommun. Istället för att svara på frågor och bemöta kritik har Liberalerna i Österåker valt att publicera en text med flera felaktigheter där SVT bland annat anklagas för att ge en falsk bild.

– Det tyder på desperation och att man har något att dölja. Så skulle jag tolka det, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Sedan september har SVT sökt vård- och omsorgsnämndens ordförande, Monica Kjellman (L), för att få en intervju om hur LSS fungerar i Österåker. Hon har inte velat ställa upp på någon intervju.

– Det som har hänt den senaste tiden är att politiker inte svarar på frågor. Det är ett hot mot demokratin, säger Publicistklubbens ordförande, Robert Aschberg.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Ansvarig politiker säger sig inte känna till

När SVT under ett möte för allmänheten konfronterar Monica Kjellman (L) med den felaktiga texten säger hon sig inte känna till den.

– De ljuger för att komma undan. Det är så jag tolkar det, säger Robert Aschberg.

Vill inte lyssna till inspelade samtal

Liberalerna hänvisar till ett telefonsamtal och påstår bland annat att SVT vägrat gå med på att maila frågor i förväg och att Monica Kjellman (L) därför inte velat ställa upp på någon intervju. När SVT erbjuder att spela upp det inspelade samtalet för Monica Kjellman vill hon inte lyssna.

Susan El Hark är politisk sekreterare för Liberalerna i Österåker.

– Vi ger den sanning vi sitter med, säger hon.

Publicistklubbens ordförande, Robert Aschberg, tycker att det är ett dåligt sätt att hantera en kris på när man inte svarar på frågor utan istället väljer att publicera svar i sina egna plattformar.

– De försöker hitta egna vägar att få ut ”sin sanning”. Men det finns inte olika sanningar, säger Robert Aschberg.

Edit: Efter SVT:s publiceringar har Liberalerna i Österåker valt att ändra texten på sin hemsida. Formuleringarna där SVT anklagas för att sprida felaktigheter har tagits bort. 

Publicistklubben

Publicistklubben är en ideell organisation som bildades 1874 för att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten.

Publicistklubben är en av huvudmännen bakom Medieombudsmannen och Mediernas etiknämnd, som övervakar hur medierna följer sina etiska regler och yrkesregler. Publicistklubben fungerar även som remissorgan i frågor som rör villkoren för massmedierna i Sverige

Källa: Publicistklubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet