Live

Senaste nytt om valet i Uppsala län 2022

Den 11 september går Sverige till val. Då ska även kommunernas och regionens nya styren röstas fram. Följ vår bevakning av Uppsala läns lokala val här.

Den 11 september går Sverige till val. Då ska även kommunernas och regionens nya styren röstas fram. Följ vår bevakning av Uppsala läns lokala val här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet få du lära dig lite om Uppsalas politiska historia. Foto: SVT

Valet i Uppsala län 2022

Pinnat inlägg

Hej!

Den 11 september avgörs hur vår region och hur våra kommuner ska styras de kommande fyra åren. Här kommer vi att samla allt som vi rapporterar inför valet, under valnatten, och efter valet.

Vallokalerna stänger klockan 20.00. Efter det kan du följa
rösträkningen i regionen och din kommun här.

S, V och MP vill styra Uppsala, men behöver en till partner: "Dörren står på vid gavel för C och L", säger Erik Pelling (S).

Valresultaten ligger klara och nu ska bara de politiska lagen komma på plats. Men det är lättare sagt än gjort. SVT Uppsalas valexpert Axel Cronert förklarar varför det dröjer, och vad det kan få för konsekvenser.

Anna • När är kommunfullmäktige bestämt?

Hej, vi har ännu inga uppgifter om att något styre i länet blivit klart.

De blir länets riksdagsledamöter

Tre nya personer tar plats i riksdagen. Lars Wistedt (SD), Jacob Risberg (MP) och Stefan Olsson (M).

Det enligt Valmyndigheten.

De som ska representera Uppsala län i riksdagen är:
Jessica Roswall (M)
Stefan Olsson (M)
Ardalan Shekarabi (S)
Sanne Lennström (S)
Gustaf Lantz (S)
Inga-Lill Sjöblom (S)
Lina Palm Nordquist (L)
Catarina Deremar (C)
Ilona Szatmari Waldau (V)
Mikael Oscarsson (KD)
Jacob Risberg (MP)
David Perez (SD)
Lars Wistedt (SD)

Lina Palm Nordquist (L), Mikael Oscarsson (KD) samt Ilona Szatmari Waldau (V) har kommit in via personröster. Mikael Oscarsson fick flest kryss: 1 302.

Stökiga ungdomar och högljudd partiföreträdare incidenter under valet

Stulna och gömda valsedlar som snabbt uppdagats, det är bland det tiotal incidenter som rapporterats in under röstningen till valet i år i Uppsala län. Samtliga skedde vid förtidsröstningen och inte på själva valdagen.

Två incidenter som sticker ut var att en politiker skulle lämna valsedlar i en röstningslokal i Gåvsta utanför Uppsala och hade svårt att acceptera regeln om att det är valförrättarna som ska sätta sedlarna på plats i ställen.

- Då blev han högljudd och gapig, säger Tommy Bringholm, medarbetare i valkansliet som haft ansvar för att rapportera in incidenter till Valmyndigheten.

Röstsedlarna kom på plats men vallokalens öppnande försenades den augustidagen.

En annan var att ett 15-20-tal ungdomar ska ha trängt sig in i en röstningslokal i Sävja den 1 september, Uppsala, och skrikit och kastat skräp. Man ska även ha utsatt en röstmottagare för våld. Ett vaktbolag tillkallades.

- Vi håller på att titta igenom incidentrapporterna. Om det kommer att bli någon polisanmälan av något av det som hänt kan jag inte svara på ännu, säger Tommy Bringholm, medarbetare i valkansliet till SVT Uppsala.

Nu har de sista rösterna räknats

I går kväll hade rösträknarna färdigställt räkningen av alla poströster, utlandsröster och förtidsröster i Uppsala län. Räkningen innebär ändringar på tiondels procent i Uppsala t ex jämfört med det preliminära resultatet efter valnatten, men det ger ingen förändring i mandaten.
I Region Uppsala hoppar ett mandat från Centerpartiet till Miljöpartiet. Vad det möjligen kan innebära i förhandlingarna om styre återstår att se.
Resultatet är ännu preliminärt då länsstyrelsen även ska kontrollräkna samtliga röster.

Region Uppsala:
Ett mandat har flyttats från Centerpartiet till Miljöpartiet vilket innebär att C nu har 7 mandat och MP 5.

Ett mandat hoppar från C till MP i och med räkningen av "onsdagsrösterna".