Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vård- och omsorgschefen, Marita Edlund, om vården av covidsjuka i Forshaga. Foto: SVT

Fyra döda på samma avdelning – äldreboende i Forshaga ska granskas

Uppdaterad
Publicerad
Covidvården på ett äldreboende i Forshaga ska granskas närmare av IVO. Boendet är ett av 91 andra i Sverige som anges visa ”förhöjd riskprofil”.
– Jag tycker det är väldigt bra att vi blir granskade. IVO hjälper oss att bli bättre och vi kan kvalitetssäkra vår verksamhet, säger vård- och omsorgschefen, Marita Edlund.

Det var på tisdagen som IVO meddelade att 40 kommuner står för nästan 70 procent av alla coronadödsfall på äldreboenden i Sverige. På 91 boenden beskrivs läget som extra allvarligt och på onsdagen kan SVT alltså avslöja att ett av dem finns i Forshaga.

Det är bara en avdelning på boendet som ska granskas. Där finns 16 boendeplatser, nio brukare har testat positivt för corona och fyra av dem dött. Det är dock den enda avdelningen i kommunen som fått in smittan, enligt Marita Edlund.

Nu ska IVO gå igenom journaler och vårdplaner för de boende.

Har du själv sett några brister på det här boendet?

– Nej, kanske inte på det sättet som IVO ser, säger Marita Edlund.

Enligt henne har de avlidna brukarna fått träffa läkare vid behov, och blivit transporterade till sjukhus. Hör mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet