Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under eftermiddagen höll åklagarsidan slutplädering och i klippet ovan kan du ta del av yrkandena. Foto: SVT

Nyckelvittne i John Walter-rättegången hört idag

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot personalen på HVB-hemmet som var med när 5-årige John Walter försvann fortsatte idag. Idag var det försvarets vittnen som hördes, och ett av dem var ett videoförhör med ett av barnen som var med i rummet när 5-åringen smet ut ur hemmet.

Pojken, som är i tioårsåldern, berättade i videoförhöret att han var med och lekte i vardagsrummet den morgonen som John Walter smet ut. Barnen lekte en lek med ballonger, berättade han.

– Vi lekte krig mot John, där vi slog ballongerna mot honom. 

Barnen var ensamma i rummet, med dörrarna stängda, men en ur nattpersonalen som satt på trappan i hallen precis utanför tittade in då och då och frågade om allt gick bra.

Såg att dörren var öppen

När pojken lite senare satt i soffan i vardagsrummet såg han ut genom fönstret att John Walter sprang förbi på utsidan, och såg då att dörren var öppen. Då larmade han personalen.

– Han sprang jättefort. Då sprang alla barnen ut och letade men han var borta. 

Grindarna till utsidan stod öppna berättade pojken.

”Barn avvek ofta”

Även andra vittnen som hördes i dagens rättegång var kallade av försvaret, och två av dem berättade att barn ofta avvek från boendet. De äldre barnen gjorde upp i skolan om att de skulle ses vid Coop på kvällen “och sen drog de dit”, berättade en kvinna som jobbat på boendet tidigare.

Hon hade dock fått veta av ledningen att hon inte skulle ringa polisen om något hände.

– Man fick inte vara obekväm det var inte populärt, sade hon.

Åtalad nedbruten

De båda åtalade ur nattpersonalen vittnade också om att de var hårt drabbade av händelsen, och en av dem sade att hon blivit psykiskt nedbruten av tragedin.

-Jag går inte ur längre, för man känner ju skam och alla känner alla. Man tror att folk pratar om en.

Föräldrarna vill se skärpning

Under eftermiddagen höll åklagarsidan slutplädering. Åklagaren Stefan Wessberg vill att tingsrätten dömer de båda åtalade för vållande till annans död. John Walters föräldrar yrkade på en strängare brottsrubricering och menade att de borde dömas för grovt vållande till annans död. De två åtalade nekar till brott.

I videon ovan kan du höra vilket straff det yrkats på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet