Foto: Stina Stjernkvist/TT, SVT

Personal JO-anmäler IVO för stängningen av Platea

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, missade barnperspektivet när trycket från media blev för högt. Det menar en anställd på det nu stängda HVB-hemmet i Hagfors, Platea.

Nu har den anställde anmält IVO till Justitieombudsmannen, JO, vilket P4 Värmland var först med att rapportera om.

Den 15 juni hittades femårige John Walter död i Uvån, några timmar efter att han försvunnit från HVB-hemmet där han bodde tillfälligt.

Kort efter den tragiska händelsen beslutade IVO att HVB-verksamheten skulle stängas ner. Beslutet gällde inledningsvis bara i sex månader, men efter att boendets ägare gjort klart sin egen utredning kring händelsen valde de själva att avveckla verksamheten helt.

”Av utredningen framgår att brister i verksamheten sannolikt har bidragit till det tragiska händelseförloppet”, står det i rapporten.

Barnen ville inte flytta

Nu kritiserar en anställd på boendet IVO:s beslut. Hen menar att det fattades för snabbt och som en konsekvens av ett högt tryck från media; IVO använde Platea för att statuera ett exempel och rädda sig själv från kritik.

Beslutet innebar att de olika socialtjänsterna blev tvungna att hitta nya hem åt barnen inom en vecka.

”Alla barnen uttryckte tydligt för sin personal att de inte ville flytta och att de trivdes på Platea”, skriver personalen i anmälan.

IVO svarar inte

Hen berättar också om barn som fått utbrott i och med flytten, hamnat på psykiatrin, om ett syskonpar som delats på och ett barn som själv kontaktat IVO för att motsätta sig flytten.

”De blev inte hörda. IVO fattade ett beslut över deras huvuden”, avslutar anmälaren.

När SVT granskade samtliga HVB-hem i Sverige var Platea ett av dem som fått mest kritik från IVO.

SVT har sökt en kommentar från IVO, men pressavdelningen meddelar att de inte kan svara på kritiken i nuläget.

Hör av dig till våra granskande reportrar med ett mejl direkt till:
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet