– Vi har ett förslag till nämnden där vi föreslår att vi ska stänga vårdcentralen, säger Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg. Foto: pressbild/Västra Götalandsregionen

Ansvariga politiker vill avbryta avtalet med vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

Nu på fredag ska Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg fatta beslut om avtalet med vårdcentralen Östra Göteborg ska brytas eller inte.

– Vi har ett förslag till nämnden där vi föreslår att vi ska stänga, säger Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg.

Om det blir ett beslut om att bryta avtalet, så innebär det att vårdcentralen inte längre kommer att få någon ekonomisk ersättning från regionen.

”Nämnden har inte mandat att stänga vårdcentralen, utan den frågan ligger på IVO, inspektionen för vård och omsorg”, skriver Johan Fält (M) ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett SMS till SVT Nyheter Väst.

Drygt 4 000 patienter

Hans bedömning är att nämnden kommer att säga upp avtalet med vårdcentralen Östra Göteborg på mötet den 1 februari.

Enligt både Johan Fält (M) och Ann-Christine Andersson (S), kommer de drygt 4 100 patienterna på den berörda vårdcentralen i sådana fall att tas omhand av en annan vårdcentral och därav få den vård som de har rätt till.

Enligt vårdcentralägaren så stämmer inte de uppgifter som kommit fram i tjänstemännens granskning av verksamheten, vad säger du om det?

– Vi har gjort en väldigt noggrann analys, av flera medicinsk sakkunniga, och de som är kunniga på hur man följer upp avtal. De har hållit på ganska länge och de har mycket på fötterna, så jag lutar mig mot tjänstemännens bedömning, säger Ann-Christine Andersson (S).

Tredje fallet

Detta är tredje gången under kort tid en av regionens vårdcentraler kritiseras. I höstas åtalades ägaren till numera stängda Angered Care för grovt bokföringsbrott och i december visade en regional kontroll att Åmåls enda vårdcentral använde läkare utan både formell och reell kompetens.

Hur kommer det sig att detta har börjat uppmärksammas nu?

– Därför att uppföljningen och granskningen från regionens sida har blivit väldigt mycket bättre och man går systematiskt till väga, så jag tror att att vi kan få se fler brister. Kanske inte så här allvarliga, men man har koll.

Om det här får fortsätta, vad kan det leda till?

– Det blir en risk för patienterna och det är dem vi ytterst är till för.

Vårdcentralen menar att kritiken är felaktig

Den kritiken som framkommer i Koncernkontorets fördjupade granskning håller vårdcentralens verksamhetschef, tillika delägare, inte med om.

Han menar att:

• Personerna utan svensk läkarlegitimation har arbetat under ständig översyn och handledning av legitimerade läkare, och jobbar enligt verksamhetschefen i dag inte som tjänstgörande läkare på vårdcentralen.

• Inga omskärelser har registrerats som offentlig vård, det har handlat om undersökningar inför omskärelser.

• Barnen fick ett annat vaccin på grund av brist på det rekommenderade vaccinet men detta ska enligt Centrala Barnavårdsnämnden inte vara ett problem om barnen fortsätter i vaccinationsprogrammet.   

Verksamhetschefen menar också att alla fel och brister som påpekats är åtgärdade och att det inte har förekommit några vårdskador på vårdcentralen.

Här kan du läsa hela vårdcentralens svar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.