Bränderna i Västsverige – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen och natten till tisdag sattes ett 150-tal bilar i brand i Västsverige.
Sammanlagt sex personer är misstänkta och tre av dem är anhållna efter bränderna. Reaktioner har kommit från flera håll.

Måndag 13/8

Strax innan 21 kommer de första larmen om bränder. Personer tände eld på bilar i Hjällbo. Kort därefter får polisen in flera samtal om att personer gick vid en parkering på Frölunda torg och tände eld på bilar.

Ungefär samtidigt börjar personer i Trollhättan tända eld på bilar, lastpallar och däck. Och i Lysekil sattes en moped i brand.

Vid 23-tiden kom det det ytterligare larm om flera bilbränder i Gårdsten och Tynnered.

Det florerar spekulationer på nätet kring vilka det är som står bakom bränderna. Däribland kommer spekulationer om unga i området och högerextremister.

Tisdag 14/8

Flera politiker reagerar på bilbränderna. Däribland statsminister Stefan Löfven (S) som i en intervju med Ekot sa: ”Jag blir förbannad, vad fan håller ni på med?”. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) reagerade också i ett inlägg på sin Facebook-sida. ”I praktiken har Sverige tolererat detta alldeles för länge. Nu måste det helt enkelt få ett slut”, skriver han.

Polisen samtalar under dagen med föräldrar till ungdomar som ska har varit på plats där bilbränder ägt rum. Polisen rustar inför kvällen och befarar att nya bilbränder kommer äga rum. De uppmanar också vuxna att gå ut på gatorna under tisdagskvällen.

Under tisdagen grips två män, 19 och 20 år gamla, misstänkta för grov mordbrand och våldsamt upplopp efter måndagskvällens bränder i Västra Frölunda. Ytterligare en ung man efterlyses.

Under dagen besöker också statsminister Stefan Löven (S) Frölunda.

Den första stora partiledardebatten efter sommaren ordnas på måndagskvällen i Göteborg av Expressen och Dagens Industri. Först av allt togs måndagens bilbränder upp.

Biträdande regionpolischefen säger under kvällen till SVT Nyheter att kriminella ska stängas av från sina områden.

Spekulationerna kring gärningspersoner och motiv fortsätter på nätet.

Onsdag 15/8

Under natten har Stefan Löfven (S) tillsammans med Ann-Sofia Hermansson (S) nattvandrat med en grupp vuxna i Tynnered.

Ytterligare bilar sätts i brand i Göteborg och Borås samt en husvagn i Vänersborg. Det är oklar om bränderna har ett samband med måndagens.

Dock är det betydligt lugnare denna natt. Kammaråklagren Mats Ihlbom säger att inget pekar att händelserna ska ha ett politiskt motiv.

Under förmiddagen grips den tredje personen i Turkiet, också han en 19-åring, han är misstänkt för grov mordbrand och det begärs en utlämning av honom.

Flera politiker uttalar sig om hur de vill lösa problemen.

Ester Pollack, docent vid Institutionen för medistudier vid Stockholms universitet kommenterar att det är olyckligt att politiker spekulerar i bilbränderna: ”Den som vill ta ansvar ska fundera över om det är välbetänkt. Jag har full förståelse för att människor blir upprörda, men politiker kan fundera lite innan det finns fakta på bordet.”

Under onsdagskvällen gick polisen ut med att totalt sex personer är misstänkta för de olika bilbränderna i Göteborg. Tre av dem är de tidigare anhållna och tre har släppts. Misstankar mot dem kvarstår dock.

Torsdag 16/8

En person begärdes på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och våldsamt upplopp beslutade åklagaren i dag.

Två män, 19 och 20 år gamla, har suttit anhållna skäligen misstänkta för mordbrand och våldsamt upplopp.

En tredje person är anhållen, men i sin utevaro då han befinner sig i den turkiska polisens förvar. Arbetet går vidare gällande bilbränderna på flera håll.

Fredag 17/8

En 20-årig man häktas på sannolika skäl misstänkt för mordbrand efter bilbränderna i Göteborg.

Åklagaren vill inte kommentera bevisningen mot mannen.

Däremot kan han bekräfta att polisen säkrat ”en hel del” blodspår från brandplatserna, efter att någon eller några skurit sig på krossat glas.

Den 20-årige mannen anhölls i tisdags tillsammans med en 19-årig man misstänkt för inblandning i bilbränderna i Västra Frölunda i måndags. 19-åringen har sedan dess släppts på fri fot på grund av svagare bevisning, men är fortfarande aktuell i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet