Bert Karlsson utanför flyktingboendet Stora Ekeberg. Foto: TT/Adam Ihse

Bert Karlssons vision: Asylsökande ska bli bärplockare

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson säger att det asylboende han planerar att öppna i sanatoriet i Hällnäs i Västerbotten kommer bli bäst i Sverige.

Trots att han redan fått avslag från Migrationsverket så har Bert Karlsson inte gett upp tanken på ett asylboende i det gamla sanatoriet i Hällnäs. Tvärtom.

– Det kommer bli Sveriges bästa asylboende, säger han till Västerbottensnytt.

Asylplaner i Hällnäs

Orsaken till att asylboendet som han planerar i Hällnäs kommer bli bäst, säger han, är att de som bor på boendet kommer kunna tjäna 40 000 kronor – på att plocka bär.

– De kommer kunna få bli bärplockare om de vill.

Behöver beviljas undantag

Enligt Migrationsverkets presstjänst så kan asylsökande ha rätt att arbeta, om de har ett beviljat undantag från att ha arbetstillstånd. En bedömning som görs individuellt.

Ägarinnan till sanatoriet i Hällnäs har redan godkänt planerna enligt Bert Karlsson. Sanatoriet har tidigare använts som bostäder åt utländska bärplockare.

Den tidigare ansökan om ett asylboende i Hällnäs som Bert Karlssons företag Jokarjo gjorde fick man avslag på. Ansökan gällde 200 platser.

Har fått förelägganden

Nu återstår bara att få den nya ansökan godkänd. Men för att Bert Karlsson ska kunna öppna asylboende måste fastighetsägaren först fixa till ventilationen i lokalerna. De har nämligen fått ett föreläggande med vite från kommunen.

Ventilationen i lokalerna är inte dimensionerad för så många människor. Man skulle i somras ha kommit in med en ny ventilationsbesiktning, men det har inte gjorts. Därför har man nu fått ett föreläggande med ett vite på 20 000 kronor.

Fastighetsägaren har också fått föreläggande med vite om städning. Skrotbilar, järnskrot och annat avfall måste tas bort och skickas till återvinning, annars måste de betala ett vite på 40 000 kronor.

Om det här görs kan Bert Karlssons vision bli verklighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylplaner i Hällnäs

Mer i ämnet