Foto: SVT

SD stänger mötet för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen har SD ett möte på Väven i Umeå, där partiledare Jimmie Åkesson ska delta. Mötet skulle vara öppet för allmänheten, men nu väljer SD att stänga det.

SVT har i omgångar berättat om Sverigedemokraternas möte i Umeå, som väckt reaktioner på många håll. Personal vägrar jobba under mötet och 300 personer väntas protestera mot mötet. Polisen har förstärkt bevakningen.

Nu beslutar partiet att stänga mötet för allmänheten. Endast partimedlemmar och ackrediterad press kommer att släppas in.

– Det är med anledning av säkerhetsläget, säger Sverigedemokraternas ordförande i länet Petter Nilsson.

Petter Nilsson säger till SVT Nyheter Västerbotten att han tycker att det är ett tråkigt beslut, men att säkerheten är viktigast.

Vissa vill störa ordningen

– Det är Jimmie Åkessons stab som rådgjort med oss lokalt, och vi har fått signaler om att vissa är ute efter att störa ordningen på mötet, då var beslutet inte så svårt att fatta, säger Petter Nilsson.

Han säger också att ett syfte med mötet var att locka nya medlemmar i Umeå, men att den planen nu får ges upp.

– På sikt hoppas jag att det kan bli ett mer demokratiskt samtal, och att vi kan ha möten öppna för alla, men där är vi inte nu, säger Petter Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet