Foto: SVT

”Lokalbyte kan göra att lyssnarna går fel”

Uppdaterad
Publicerad

Missnöje blossade upp bland medarbetarna när det kom fram att Sverigedemokraterna skulle hålla ett öppet möte i kulturhuset Väven i Umeå. Kommunen valde då att erbjuda SD en annan möteslokal – men partiet tackar nej, de är oroliga att lokalbyte skulle innebära en risk för att deltagarna går till fel lokal.

– Det skulle bara innebära problem, att de som vill gå på mötet kanske missar det bara för att vi har bytt lokal och det är ju inget vi vill, säger Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten.

Då det kom fram att Sverigedemokraterna ska hålla ett öppet möte på kulturhuset Väven i Umeå blev det starka reaktioner och stor oro bland de anställda. De uttalade sig då om att de tänkte vägra arbeta under mötet.

”Det är inget bra alternativ”

Bokningen i Väven hade redan bekräftats och därmed kunde kommunen inte tvinga SD ur lokalerna, men däremot erbjöd de partiet andra möteslokaler. Den alternativa lokalen som erbjöds var fullmäktigesalen i gamla bibliotekshuset, men partiet har tackat nej.

– Jag tycker inte att den är ett bra alternativ, säger Petter Nilsson.

Han förklarar att partiet behöver en stor lokal som rymmer den volym lyssnare som man räknar med ska komma på mötet.

– Det är svårt att förutse hur många som kommer, men kommunfullmäktigesalen är helt enkelt för liten. Om vi skulle vara i den så skulle vi begränsa oss till hur många som bekvämt kan delta.

Hänvisar till bokningsbekräftelsen

Sverigedemokraterna håller fast vid att de vill hålla sitt öppna möte i kulturhusets lokaler. Men samtidigt är de öppna för förslag om något bättre alternativ skulle erbjudas.

– Nu har vi en bokningsbekräftelse från Väven och vi har ingått ett avtal. Hittar kommunen ett annat förslag på någon stor lokal, som uppfyller kraven vad gäller säkerhet och annat så är det en annan sak, då får vi ta det då, säger Petter Nilsson (SD).

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Lars Sahlin, biträdande kulturchef vid Umeå kommun, för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet