16-åriga Malin Lindström våldtogs och mördades i Husum norr om Örnsköldsvik i november 1996. Hon försvann spårlöst och hittades inte förrän ett halvår senare. Foto: SVT / privat

Högsta domstolen: Resning och ny rättegång i Malinfallet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny rättegång om mordet på 16-åriga Malin Lindström. Högsta domstolen beviljar nu resning med stöd av den nya dna-bevisningen i fallet.

Dessutom förklarar HD mannen häktad i väntan på rättegång. På måndagsmorgonen greps han av polisen och nu sitter på häktet på Saltviksanstalten i Härnösand.

Skuldfrågan ska då alltså återigen prövas gentemot den så kallade Malinmannen i fallet Malin Lindström. Den 16-åriga flickan försvann spårlöst i Husum norr om Örnsköldsvik i november 1996 och hittades brutalt mördad i ett skogsparti strax utanför samhället ett halvår senare.

Örnsköldsviks tingsrätt dömde mannen – då 20 år gammal – i juni 1998 för mordet på Malin mot sitt nekande, men på hösten samma år frikändes han av Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall, som ansåg att bevisningen mot honom inte räckte för en fällande dom.

Fallet Malin Lindström

Hösten 2020 kunde en dna-profil av gärningsmannen tas fram utifrån en spermafläck på Malins byxor. I somras hittades ett gammalt blodprov som tagits på Malinmannen i samband med den förra mordutredningen och som sparats av misstag.

Knuten till offret

Vid en jämförelse med dna-profilen blev det träff. Därmed är mannen tekniskt sett knuten till mordoffret.

Riksåklagaren gick då in med en resningsansökan till Högsta domstolen i ärendet, med den nya bevisningen som en del av förundersökningsmaterialet.

Det är också det som HD grundar sitt resningsbeslut på.

”Slutsatsen är att resultatet talar extremt starkt för att sperman kommer från den personen. Med stöd av den nya bevisningen har Högsta domstolen beviljat resning till nackdel för personen”, skriver Högsta domstolen bland annat i sitt beslut. Och:

”Mot denna bakgrund får det anses sannolikt att NN skulle ha dömts för mordet på ML (Malin Lindström, reds anm) om den nya bevisningen hade åberopats i rättegången.”

Ny rättegång i hovrätten

Advokat Ulf Holst som försvarar mannen har i sitt yttrande till HD om resningsansökan påpekat att en dna-träff som binder en person till ett mordoffer inte per automatik innebär att personen i fråga därmed också kan knytas till själva gärningen.

Högsta domstolen har också förklarat mannen häktad i väntan på den nya rättegången. På måndagsmorgonen hämtades han av polis, och nu väntar en häktningförhandling mot honom på torsdag morgon där han tillsammans med sin försvarare Ulf Holst medverkar på länk från Saltviksanstaltens häkte.

Inom kort väntar en ny rättegång i Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall, där målet senast avgjordes.

– Den kommer att hållas i närtid, troligtvis inom några veckor, säger överåklagare Mats Svensson som drivit resningsprocessen för Riksåklagarens räkning.

Straffrättsexperten: Det här händer efter HD:s beslut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis Martinsson, juridisk doktor i straffrätt, understryker att Högsta domstolen inte tagit ställning i skuldfrågan i Malinfallet – bara konstaterat att den nya dna-bevisningen bör prövas i en ny rättegång. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Högsta domstolens resonemang bakom resningsbeslutet

”När det är fråga om resning till nackdel för en person som tidigare frikänts krävs det ett mera avgörande nytt material för en resning”...

”Det nya beviset ger inte något svar på frågorna om hur och när flickan har berövats livet. Däremot medför det att det finns ett mycket starkt stöd för en koppling mellan flickan och den person som tidigare frikänts”...

”Det innebär att flera av de omständigheter och bevis som åberopades i hovrätten får en annan betydelse. Högsta domstolen har därför bedömt att det är sannolikt att personen skulle ha dömts för mordet om den nya bevisningen hade funnits med vid rättegången i hovrätten. Och då finns det förutsättningar att pröva målet på nytt.”

(Uttalande från Stefan Johansson, en av de fem justitieråd i HD som beslutade om resning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet