Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Sundberg, köksansvarig på Skönsmons skola i Sundsvall ger fem tips på hur du kan kasta mindre mat. Foto: Anna Beijron SVT

Köksansvarig på skola i Sundsvall tipsar: Så minskar du svinnet och utgifterna för mat

Uppdaterad
Publicerad

Hur minskar du matsvinnet och lagar billigare mat?

I köket på Skönsmons skola i Sundsvall har de anställda hittat ett sätt att ta till vara råvarorna och ha så lite spill som möjligt.

Maria Sundberg, som är köksansvarig på skolrestaurangen Skogsgläntan i Sundsvall, har byggt ett sammansvetsat team och i klippet delar hon med sig av fem tips som alla kan ha nytta av.

Nyligen blev skolköket utsett till det nionde bästa i landet i tävlingen ”White Guide Junior”.

Skolmat i Västernorrland

Här kan du se reportaget om den utmärkelsen.

I videon ger köksansvariga, Maria Sundberg, fem konkreta tips på hur du kan ta vara på i stort sett allt i köket och kasta mindre mat.

FAKTA OM MATSVINN

Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Regeringen har beslutat att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030.

Ambitionen är att hålla ännu högre takt. Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med frågan.

Det finns en nationell handlingsplan för att minska matsvinnet.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet