Medåkers skolas framtid kan hamna i Arbogabornas händer – föräldrar kräver nu att det genomförs en folkomröstning. Foto: Privat/TT

Folkomröstningen om Medåkers skola: S och SD kritiska mot alternativen på valsedlarna – nu avgörs frågan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i Arboga är kritiska mot majoritetens förslag för alternativen på valsedlarna i folkomröstningen om Medåkers skolas framtid. De menar att formuleringen för att behålla skolan är krånglig och vinklar frågan på ett felaktigt sätt.

– En röst för att inte lägga ned Medåkers skola skuldbelägger samtidig de som röstar på det alternativet, menar SD-politikern Martin Nyqvist och får i sak stöd av Socialdemokraterna som är det andra oppositionspartiet.

Båda partierna vill se en betydligt enklare formulering. Kommunstyrelsens ordförande Anders Röhfors (M) håller inte med.

– Att ha kvar skolan får ju en konsekvens, så jag tycker det är helt rätt att beskriva den konsekvensen, säger han.

I Arbogas kommunfullmäktige har den styrande majoriteten 21 mandat, Socialdemokraterna har 14 och Sverigedemokraterna 6.

Frågan avgörs på torsdagens kommunfullmäktige.

Förslag till alternativ

Majoritetens förslag:

  • Jag röstar för att fortsätta utveckla Arbogas skolor enligt barn-och utbildningsnämndens inriktningsbeslut om framtidensskolorganisation. Detta innebär att Medåkers skola läggs ner.
  • Jag röstar för att inte lägga ner Medåkers skola och överlåter åt kommunens förtroendevalda att besluta om effektiviseringar inom andra skolor och förskolor i Arboga.
  • Jag tar inte ställning i frågan.

Sara Axelsson (S) yrkar ändring av svarsalternativen i punkt tre enligt följande

  • JA! Jag röstar för att behålla Medåkers skola samt övriga befintliga skolor i kommunen och hitta andra lösningar för att få en hållbar skolorganisation också i framtiden.
  • NEJ! Jag röstar för att lägga ner Medåkers skola enligt barn- och utbildningsnämndens inriktningsbeslut om framtidens skolorganisation.
  • Jag tar inte ställning i frågan.

Martin Nyqvist (SD) yrkar också ändring av svarsalternativen i punkt 3 enligt följande

  • Jag röstar för att lägga ned Medåkers skola enligt barn- och utbildningsnämndens inriktningsbeslut om framtidens skolorganisation.
  • Jag röstar för att INTE lägga ned Medåkers skola.
  • Jag tar inte ställning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.