Pråmen Albert och projektet – på 60 sekunder. Foto: SVT

Pråmen Albert i Hallstahammar blir kvar på land

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två år sedan renoveringsprojektet inleddes, men pråmen Albert i Hallstahammar är fortfarande inte sjöduglig. Nu stoppas projektet i väntan på ett nytt beslut vad man ska göra med pråmen och var den ska placeras.

– Projektledaren har gått i pension och anställningsavtalen för de tre som är kvar i projektet nu går ut sista oktober. Att starta om, söka och jobba över vintern är inget trevligt.

– Så istället väljer vi att vila projektet tills förvaltningen har kommit på hur de ska fortsätta, säger Thure Andersen (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sprucken tidsplan – och budget

Arbetsmarknadsprojektet som samtidigt skulle få den gamla pråmen Albert sjöduglig igen har varit omdiskuterat. Tidsplanen har spruckit, så även budget.

Underskottet beräknas till drygt 1,3 miljoner kronor, enligt kultur- och fritidsnämnden.

Det här med att den inte är sjöduglig, hur mycket har det spelat in?

– Det har krävts mycket mer tid än vad som sades från början. Och det beror ju på att det är ett arbetsmarknadsprojekt. Det är inga fullvärdiga skeppsbyggare som har jobbat med båten – och då tar det tid.

Har det varit ett bra projekt tycker ni?

– Absolut! Det har gett mycket tillbaka till de personer som gått igenom projektet. Det är ett 25-tal personer som har passerat, och det med goda resultat. Några har fått jobb, några har gått vidare till studier, säger Thure Andersen (S), ordf kultur och fritidsnämnden Hallstahammar.

Hur gick det för personerna i projektet?

* 8 har gått till fasta arbeten

* 17 har gått vidare till studier

* 3 personer är kvar i projektet tills det läggs vilande

* 2 personer har varit på plats några timmar om dagen för arbetsträning

Källa: Kultur- och fritidsnämnden Hallstahammar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.