Många västeråsare var på plats för att ställa frågor och få information om batterifabriken. Foto: Alexander Weimar/SVT

Stort intresse för batterifabriken i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Många västeråsare kom till Northvolts miljösamråd för att ställa frågor och få information om den nya batterifabriken. Västerås målades upp som en stad med mycket kompetens och grundaren av Northvolt, Peter Carlsson, kallade Västerås för Sveriges svar på Silicon Valley.

Under måndagskvällen hade företaget Northvolt samråd i Västerås för att ta tempen på vad invånarna tycker om den tänkta batterifabriken. I mitten av oktober ska företaget besluta om fabriken tillsammans med uppemot 3000 jobb kommer att hamna i Västerås eller i Skellefteå.

TV: Kampen om batterifabriken

Batterifabriken Northvolt

Hög ribba satt av Skellefteå

För drygt en vecka sedan var det samråd i Skellefteå och Northvolt möttes av ett enormt intresse. Hela lokalen som samrådet var i blev full och många invånare fick vänta utanför.

– Det har varit ett jämt race och vi visste ju att när vi kollade på djupet på de här två platserna att vi hade två väldigt bra kandidater. Vi märkte att vi hade ett fantastiskt gensvar i Skellefteå för drygt en vecka sedan, säger Peter Carlsson, VD för Northvolt.

Lokalen fylldes snabbt

Även om intresset inte var lika stort i Västerås så dök drygt 600 personer upp för att ta del av samrådet. Det fanns många frågor om finansieringen, jobb och framtiden.

Bland annat fanns det funderingar kring om typen av batterier som fabriken skulle tillverka och om man kunde vara säkra på att den tekniken kommer vara relevant även när fabriken står klar 2020. Northvolt menade att deras marknadsanalyser tyder på tekniken kommer användas även då men öppnade även upp för att man kommer producera flera olika typer av batterier om tekniken har utvecklats.

Men de flesta var positiva till att få ett nytt storbolag till Västerås.

– Det låter väldigt intressant. Morgondagens teknik med mycket kemi, el och elkraft. Jag hoppas de kommer hit men om de kommer till Skellefteå är jag glad för deras skull, säger Jörgen Wolf, som bor i Västerås.

Västerås styrka

När Peter Carlsson ställde sig på scenen och presenterade sig så passade han även på att kalla Västerås för Sveriges svar på Silicon Valley vilket gav stora applåder. En av Västerås stora styrkor är enligt Northvolt den stora kompetensen som finns i Mälardalen.

– Västerås styrka ligger i att det elektrifierade Sverige har sin vagga här med ABB och ett antal bolag runt omkring. Det finns en enorm tradition av elektrifiering och kompetens. Sen har du ju även det upptagningsområdet så att man kan få tag på kvalificerat folk från till exempel Stockholm. Det är en enorm styrka som Västerås har, säger Peter Carlsson.

LÄS MER: Batterifabriken har tecknat avtal med ABB

Många högutbildade jobb

Även om samrådet skulle handla om miljön så ställdes även frågor om vilken typ av jobb som fabriken kan komma att generera. Peter Carlsson svarade att det flesta jobb kommer att kräva högskoleutbildning men menade att det kommer vara jobb inom massor av olika områden. Men behovet av ingenjörer kommer vara stort.

– Det var ett jätteproffsigt samråd och jag hoppas verkligen fabriken hamnar i Sverige och gärna Västerås. För våra medlemmar i Sveriges Ingenjörer så är det bra om den hamnar i Västerås men det är inte så illa om den hamnar i Skellefteå heller, säger Bertil Nordkvist, ordförande i fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Fakta: Europas största batterifabrik

Northvolt planerar att tillverka en batterifabrik i Sverige, som påminner om Teslas fabriksbygge i Nevada, USA.

Fabriken ska ta upp en yta som motsvarar Gamla Stan i Stockholm. Tanken är att fabriken ska producera batterier med en kapacitet av 32 GWh per år, vilket kan göra den till Europas största batterifabrik.

Anledningen till att Northvolt har valt att bygga i Sverige är den nära tillgången till bland annat nickel, kobolt, litium och grafit, vilka ses som viktiga mineraler för batteritillverkning.

Northvolts ambition är att det första spadtaget kan tas andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta år 2020 och vara i full gång år 2023.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet