Foto: TT

Nytt möte stämt mellan Donald Trump och Vladimir Putin

Uppdaterad
Publicerad

Ett möte mellan USA:s president Trump och Rysslands Putin presidenter kommer att hållas nästa månad, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Mötet kan hållas i Helsingfors.

USA:s utrikesminister menar att Trump under mötet kommer att poängtera för Putin att Rysslands inblandning i det amerikanska valet var oacceptabelt.

När och var mötet kommer hållas är bestämt – men kommer att annonseras ut först under torsdagen. Tidningen The Guardian skriver dock att mötet varken kommer att hållas i USA eller i Ryssland enligt den ryska presidentstaben.

USA:s president Donald Trump säger enligt nyhetsbyrån Reuters att mötet med Rysslands president Vladimir Putin kan komma att hållas i Helsingfors. Tidpunkten ska bestämmas efter Natotoppmötet i Bryssel den 11–12 juli.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Pompeo: Oundvikligt att ha med Ryssland

Enligt den amerikanske presidenten själv ska han prata med Putin om läget i Syrien och om Ukraina. USA:s utrikesminister Mike Pompeo menar att Trump under mötet kommer att poängtera för Putin att Rysslands inblandning i det amerikanska valet var oacceptabelt.

På fråga om Trump anser att Ryssland återigen borde bli en del av den mäktiga G7-gruppen svarade Pompeo att presidenten får tala för sig själv.

– Presidenten tror starkt på att det är oundvikligt att ha med Ryssland i dessa viktiga geostrategiska samtal, säger Mike Pompeo enligt Reuters.

”Är inte märkligt”

Putins rådgivare Jurij Usjakov uppger att överenskommelsen om att presidenterna ska ha ett möte, nåddes efter USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Boltons besök i Kreml där han träffade Putin.

– Jag tycker inte att det är märkligt att Ryssland och USA:s ledare möts, sa den amerikanske säkerhetsrådgivaren John Bolton då enligt The Guardian.

Han menar att de båda ledarna ”tycker att det är dags att de ses” och att ”direkt kommunikation mellan Trump och Putin ligger i USA:s intresse”.

Första mötet sedan G20 2017

Bolton menar att han inte tror att de två kommer att komma fram till något konkret under mötet, men menar att flera samtalsämnen kommer att gås igenom.

– Jag tror att Trump kommer att lyfta frågor om flera problemområden mellan Rysslans och USA, det tror jag absolut, säger han.

Mötet mellan de två kommer bli det första sedan de träffades för första gången någonsin under ett omstritt G20-möte i juli 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet