Undervattensfarkosten Titan som försvann på Atlantens botten. Foto: TT

Experten om Titan: Som att stampa på en ölburk

Uppdaterad
Publicerad

Antagligen var det ett snabbt förlopp då undervattenfarkosten Titan förliste.

– Det kan ha gått så snabbt att de aldrig förstod att de skulle dö, säger professor Lawrence Brennan, som utrett hundratals fartygsolyckor.

Mycket är fortfarande oklart kring vad som gick snett när undervattensfarkosten Titan sjönk mot Atlantens botten. Men experter kan dra några slutsatser av det som blivit känt.

– Olyckan hände antagligen närmare botten än ytan baserat på var vrakdelarna hittades, säger Lawrence Brennan.

Han är professor vid Fordham University i USA och har hanterat hundratals sjömål i rätten.

Som en flygplanskrasch

Den ”katastrofala implosion” som enligt USA:s kustbevakning tros ha drabbat Titan kan liknas vid kraften när ett flygplan med hög hastighet kraschar i vattnet, enligt honom.

– Jag utredde en rad sådana olyckor. Man brukade hitta mikroskopiska och något större vrakdelar och mänskliga kvarlevor vid ytan.

TT: Att Titan brutits sönder i flera delar, vad säger det?

– Att det externa trycket blev större än den interna förmågan att stå emot trycket. Förenklat kan man beskriva det som när en stor person trampar på en full ölburk. Trycket överväldigar metallen och tvingar ut all öl.

Skedde olyckan djupt ned i havet så rör det sig antagligen om ett snabbt förlopp.

– Så länge det inte inträffade nära ytan så kan det ha varit så snabbt att de aldrig förstod att de skulle dö. De kan ha varit döda innan de förstått att något gått snett, säger han.

Kan hållas ansvarig

När det gäller ansvarsfrågan kan uppgifterna om kritiken mot fartygets konstruktion och underhållet ha betydelse, liksom vilka kvalifikationer personerna ombord hade.

Kommunikationen mellan Titan och de på ytan också kan ge ledtrådar och eventuella svarta lådor från farkosten.

– Om fartygsägaren kan bevisa att olyckan inte orsakades av vissa fel, så kan man klara sig undan att betala fullt skadestånd, även om ägaren hålls ansvarig.

Samtidigt är det stor risk att vi aldrig får reda på exakt vad som hände.

– Helt plötsligt kan du hitta någon uppgift som förbisetts som förändrar allt, säger Lawrence Brennan till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi meddelade anhöriga direkt”, säger kustbevakningschefen John Mauger. De fem personer som befann sig på Titan bedöms vara döda. Se mer från presskonferensen i klippet. Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.