Robert Bowers misstänks för att ha öppnat eld på Tree of Live-synagogan. Foto: Andrew Stein/TT

Åklagare: Misstänkt synagoga-skytt spred antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Robert Bowers som misstänks för synagogaattacken på lördagen i Pittsburgh där 11 människor dödades och sex skadades hade hatbrottsmotiv. Det menar federala åklagare.

Den 46-årige Robert Bowers har på Gab, ett Twitterliknande socialt medium som har blivit en plattform för vitmaktrörelse, uttryckt antisemitiska åsikter, enligt en källa till CNN.

Han har hävdat att judar hjälper att transportera människor från Centralamerika som just nu rör sig till USA och att president Donald Trump har för många judar omkring sig. Samtidigt har han också skrivit att han inte har röstat på Donald Trump.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

”Jag går in”

Robert Bowers misstänkt för att ha dödat minst 11 människor.

Robert Bowers har även lagt upp bilder på sina vapen.

Fem minuter innan polisen larmades om attacken på Tree of Life-synagogan hade han skrivit:

”Jag kan inte sitta och se på när mitt folk slaktas/.../ Jag går in.”

Efter att ha överlämnat sig till polisen och under tiden som han fått vård för sina skottskador ska han enligt CNN ha sagt att han ville döda alla judar.

Kan få dödsstraff

Robert Bowers misstänks nu bland annat för mord och skulle han fällas för att ha haft hatbrottsmotiv kan han få dödsstraff.

Enligt organisationen Anti-Defamation League, som kämpar mot antisemitism, är attacken mot Tree of Life-synagogan den som dödat flest judar i USA i landets historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

Mer i ämnet