Blommor och budskap på gatan i Charlottesville dagen efter demonstrationerna. Foto: Iman Tahbaz

Guvernören efter våldet i Charlottesville: ”Låt oss kalla det vad det är”

Uppdaterad
Publicerad

Charlottesville vaknar till en ny söndag. I Zion African Baptist church betyder det gudstjänst. Men även här präglas morgonen av de våldsamma demonstrationerna, och en högerextremists attack, som ägde rum på stadens gator för bara några timmar sedan. På gatan där bilen körde in i folkmassan och tog en kvinnas liv ligger blommor och budskap om kärlek.

Guvernör Terry McAuliffe hade tackat nej till att delta i alla de stora morgonprogrammen i dag. Istället bestämde han sig för att vara med under två gudstjänster i Charlottesville, den ena i Zion African Baptist Church.

Hans budskap var samma som i går – Charlottesville, och Virginia, står bakom sina medborgare. Inte de högerextrema grupper som hade rest in till staden för att demonstrera.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

– Låt oss kalla det för vad det är. Ni vit makt-anhängare och nynazister som kom till vår vackra delstat – ni har ingen plats här i Charlottesville. Ni har ingen plats i Virginia, och ni har ingen plats i USA. Ni borde skämmas. Ni kallar er själva patrioter, men ni är inte patrioter.

Zion African Baptist church i Charlottesville. Foto: Ella Berger/SVT

Lägg hatet åt sidan

Nu, sa guvernören, är det dags att gå vidare och läka såren.

– Men jag ber er att lägga hatet åt sidan. Det gjorde jag när jag gick upp imorse. Lägg hatet åt sidan och låt oss använda det här för att bli starkare, och sträcka ut en hand till personen bredvid oss. Låt oss visa de där människorna att vi är större än det här, sa Terry McAuliffe till folksamlingen i kyrkan.

LÄS MER: Trump fördömde inte högerextrema – får kritik från båda håll

Han gjorde klart att han inte kommit för att prata politik. Men det dök upp. McAuliffe har tidigare varit kritisk till att president Donald Trump inte, som han själv, tagit tydligare ställning mot högerextremisterna.

– Och det handlar om politik på det sättet att den politiska retoriken i dag föder trångsynthet.

Guvernören deltar i gudstjänsten. Foto: Ella Berger

Starka känslor bland medborgarna

En av de som kommit till kyrkan i dag är Cece Walker. Bilderna på vad som hände på gatorna, på bilen som körde rakt in i en folkmassa, gjorde henne gråtfärdig. Hon kallar det för ett vansinne.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var obehagligt och jag ber att det här är över nu. Jag vet att det finns rasism också här i Charlotte men jag har själv aldrig blivit berörd av det – vi har en fridfull stad.

LÄS MER: Sorg i Charlottesville efter våldsamheterna

Den planerade protesten, som gick under namnet ”Ena högern” och samlade olika vit makt-grupper och andra högerextrema, handlade om ett beslut att plocka ner en staty av en sydstatsgeneral som står i en av Charlottesvilles parker. Men demonstrationen hade inte ens hunnit börja innan våldsamma sammandrabbningar med motdemonstranter var ett faktum.

Människor samlas i Charlottesville dagen efter demonstrationerna. Foto: Iman Tahbaz

Under dagen försökte mannen  som organiserat gårdagens vit makt-demonstration att hålla en mindre presskonferens, men jagades bort av en folksamling. Samtidigt har ett berg av blommor växt fram på platsen där en kvinna förlorade livet. Runt blommorna står människor i tysthet, hand i hand.

På gatan står budskap om kärlek skrivna på asfalten.

Foto: Iman Tahbaz

– Jag kom hit för att stötta människorna i min stad. Det som hände i går är inte Charlottesville. Det här, det du ser här, är Charlottesville, säger Amber som står vid sidan tillsammans med sin partner.

Vid statyn som allting handlade om, möter vi ”Preacher” från Pennsylvania. Han reste hit för att skydda och ge sitt stöd åt de som ville demonstrera.

– Alla har rätt till sin fria åsikt och att samlas. Men det blev våldsamt för att alla visste att medierna här letade efter den bästa storyn, och folk vill ha sina fem minuter i rampljuset, så det eldar på klyftan – och där har du en krutdurk. Till slut exploderade den.

”En sida är arg och en sida vill inte bli beskyllda”

Han menar att det var oundvikligt att de två sidorna skulle drabba samman. Enligt honom handlar det i slutändan om olika syn på det amerikanska inbördeskriget.

– Å ena sidan har du vita som tycker att inbördeskriget handlade om delstaters rättigheter och en tyrannisk regering, å andra sidan har du de svarta – och vänstern – som anser att det handlade om slaveri. Båda sidor är passionerade i sin tro och ingen vill se den andras ståndpunkt.

”Preacher”, som han kallar sig, kom in till Charlottesville från Pennsylvania för att skydda de som demonstrerade. Foto: Iman Tahbaz

”Preacher” säger att han önskar att båda sidor kunde få uttrycka sin åsikt, utan våldsamheter.

– Det finns en sida som är väldigt arg över vår historia, och en annan sida som inte vill ta skuld för det eftersom de inte var en del av den. Många svarta ser på den här statyn som en symbol för slaveri, men många vita – särskilt från södern - ser den som en symbol fördelstaternas självständighet. Ingen av sidorna har respekt för den andra.

Statyn som ska plockas ner, och anledningen till demonstrationerna i Charlottesville. Foto: Iman Tahbaz

Amerikanska folket är delat

Utanför kyrkan samlas människor för gudstjänsten. Öronbedövande jubel fyller kyrkan när guvernör Terry McAuliffe talar om hur Charlottesville kommer att gå starkare ur det här.

Men även om de flesta här säger att det som hände var en attack utifrån, något som inte representerar staden, så är klyftan i det amerikanska folket som blev tydlig på gatorna under lördagen långt ifrån en nyhet.

– Det finns ett djupt problem med rasism i Charlottesville, precis som i många andra städer, säger Reginald Anderson.

LÄS MER: Tre döda och minst 35 skadade i samband med våldsamma vit makt-protester

– Det gäller jobb, det gäller rättsväsendet. Jag är en svart man, jag har upplevt det själv och hanterat det. Men jag hoppas att det här kan ena oss – vi såg igår att majoriteten av de som står upp mot vit makt-demonstranterna var vita personer. Så vi har många fantastiska människor här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet