Foto: TT

Detta vet vi om bevisningen om nervgiftsattacken

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen i Salisbury den 4 mars har lett till en diplomatisk kris som skapar splittring såväl globalt som inom Storbritannien. Men vad vet vi egentligen om bevisningen som pekar ut Ryssland som skyldiga till förgiftningen?

Den 4 mars påträffades den före detta ryske säkerhetsagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia allvarligt skadade på en parkbänk i den lilla brittiska staden Salisbury. Sedan dess befinner de sig på sjukhus och är nedsövda.

En dryg vecka senare talar Storbritanniens premiärminister Theresa May inför parlamentet.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Hon berättar att det brittiska försvarets vetenskapliga laboratorium vid Porton Down identifierat det gift som orsakat den förre spionens skador, ett gift av typen Novitjok.

Okänt gift

Vad är då Novitjok? En samlingsbenämning för ett antal giftiga substanser, okänd inom den officiella vetenskapen liksom för OPCW, den internationella Organisationen för förbud av kemiska vapen.

I det brittiska parlamentet säger Theresa May att ”Ryssland tidigare utvecklat detta gift och skulle kunna vara kapabelt att fortsätta göra det”.

Det talas om att giftet utvecklats i Sovjetunionen någon gång på 1970–1980-talet.

Uppgifterna om detta kommer från en avhoppad rysk forskare, numera verksam vid Princetonuniversitetet i USA. Forskaren heter Vil Mirzayanov och skrev redan 1991 att han deltagit i utvecklingen av dessa kemiska vapen.

Storskalig sanering

Sergej och Julia Skripal förgiftades troligen vid sitt hem. Förutom hemmet ska nio andra platser i centrala Sailsbury nu saneras grundligt, platser där Sergej och Julia Skripal befunnit sig dagen då de förgiftades och dit giftet skulle ha kunnat spridits.

En styrka på uppemot 200 militärpersonal kommer att utföra saneringen som väntas ta flera månader.

”Rysslands förflutna”

På grundval av ”Rysslands förflutna som ansvariga för statsstödda mord och vårt förmodande att Ryssland ser vissa av sina avhoppare som legitima måltavlor att döda” drar den brittiska regeringen slutsatsen att det är ”högst sannolikt” att Ryssland ligger bakom det som hänt Sergej och Julia Skripal.

Med tillägget att ”det inte finns någon alternativ trovärdig förklaring”.

Några ytterligare bevis för att stärka antagandena har inte lagts fram, åtminstone inför offentligheten.

EU:s förklaring

När Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ska rättfärdiga att 16 EU-länder ska utvisa ryska diplomater på grund av Salisbury-attacken är det återigen den brittiska formuleringen som kommer till användning.

Han säger att Europeiska rådet ”är överens med den brittiska regeringens antaganden att det är högst sannolikt att den Ryska federationen är ansvarig och att den inte finns någon trovärdig alternativ förklaring”.

Den svenska regeringen ansluter sig till den europeiska bedömningen men vill inte precisera ytterligare på vilka grunder man byggt sitt beslut att utvisa en rysk diplomat.

Inga bevis

Enligt vad SVT Nyheter erfar har inga regelrätta bevis framlagts under de möten som hållits i mars mellan representanter för den svenska respektive brittiska regeringen.

Det finns inga kända uppgifter om det finns avgörande underrättelseuppgifter som ligger till grund för anklagelserna som riktats mot Ryssland.

Ryssland tillbakavisar

Ryska myndighetsrepresentanter och medier har inte oväntat tillbakavisat anklagelserna mot Ryssland.

Man har till och med antytt att de kemiska vapnen mycket väl kan ha producerats i till exempel Sverige, vilket tillbakavisats av den svenska regeringen.

– Aldrig i Sovjetunionen eller i Ryssland har det funnits något Novitjok, det är ett uttryck som väst hittade på när flera länder började forska på kemiska ämnen med stöd av före detta sovjetiska vetenskapsmän i början av 90-talet, sa ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova i en intervju med den ryska statliga kanalen Rossija 24.

Skepsis på hemmaplan

Skepsis mot Mays anklagelser mot Ryssland finns även på annat håll. Den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn menar att bevisen inte räcker för att anklaga Ryssland.

Storbritanniens tidigare ambassadör i Uzbekistan, Craig Murray, som besökte det vapenförstörelseprogram som ägde rum under amerikanskt överinseende efter Sovjetunionens fall, tillhör också dem som menar att bevisen mot Ryssland ännu är otillräckliga.

Skepsisen mot anklagelserna som kan märkas här och var hämtar bland annat sin näring i de felaktiga anklagelser om massförstörelsevapen som rättfärdigade kriget i Irak 2003.

Proverna analyserade

Den giftiga substans som påträffats på den före detta ryske spionen och hans dotter i Salisbury har undersökts av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). OPCW konstaterar att det var ett nervgift men namnger inte exakt vilket gift som använts men konstaterar att det var ”mycket rent”.

Ryssland anklagar OPCW för att ha förfalskat fynden om vilket nervgift som användes.

Resultaten kommer diskuteras vidare vid ett möte i mitten av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet