Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström om Rysslands nya attacker i Charkivregionen och effekterna av dem. Foto: SVT/TT/AP

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Syrskyj: 25 soldater togs till fånga i Avdijivka

I mitten av februari lämnade den ukrainska armén den belägrade staden Avdijivka på östfronten. Detta efter månader av intensifierade ryska anfall mot orten.

Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj säger till Ukrinform att han tog beslutet att retirera för att rädda soldaterna från inringning.

- Integriteten i vårt försvar bröts av det ständiga bombardemanget med flygbomber vilket gav fienden möjlighet att avancera, säger han.

25 ukrainska soldater blev tillfångatagna under den hastiga reträtten, enligt Syrskyj.

- Till deras familjer: Vi har inte glömt någon och vi gör allt vi kan för att få dessa soldater fria.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin: 8,7 procent av BNP på försvar och säkerhet

President Vladimir Putin säger vid ett möte med militären att totalt 8,7 procent av Rysslands BNP kommer att läggas på försvar och säkerhet under 2024, skriver statliga ryska medier.

Enligt honom är Andrej Belousov, landets nye försvarsminister, rätt man för jobbet när utgifterna på militären ökar. Putin säger också att det i nuläget inte finns planer på att byta ut personer i generalstaben.

I december meddelades att 40 procent av den ryska statsbudgeten i år ska läggas på just försvar och säkerhet, en ökning av försvarsutgifterna med 70 procent. Hör expertens analys från i december i klippet ovan.

Markerad händelse

Blinken: Skickar nytt stödpaket på två miljarder

USA kommer att förse Ukraina med ytterligare två miljarder dollar i militärt stöd, meddelar utrikesminister Antony Blinken enligt Reuters.

Pengarna ska gå till vapen och investeringar i den ukrainska industrin. Blinken säger också att landet anstränger sig för att så fort som möjligt leverera den redan utlovade ammunitionen och utrustningen till Ukraina för att stötta landet i en "kritisk tid".

I april godkändes slutligen det stora amerikanska stödpaketet på 60 miljarder dollar till Ukraina och i förra veckan godkändes ytterligare ett paket av ett värde på 400 miljoner dollar, bestående av bland annat robotar, ammunition och fordon.

Antony Blinken med sin ukrainske motpart Dmytro Kuleba i Kiev på onsdagen. Foto: Sergei Supinsky/TT
Markerad händelse

Ryska påståendet: Har tagit Robotyne

Det ryska försvarsdepartementet hävdar på Telegram att deras styrkor tagit kontroll över hela Robotyne, en by på sydfronten som återtogs av Ukraina under landets sommaroffensiv i fjol.

De presenterar dock inga bevis för påståendet.

Senast i morse uppgav den ukrainska militären att de slagit tillbaka ryssarna vid Robotyne. Tankesmedjan ISW skriver i sin senaste rapport att de inte sett några visuella bevis på att orten fallit i ryssarnas händer.

Zelenskyjs möten skjuts upp på grund av Charkiv

President Volodymyr Zelenskyjs planerade möten i dagarna skjuts upp med anledning av den ryska militärens framstöt mot Charkivregionen, skriver hans pressekreterare på Facebook.

Försvarschef Syrskyj och den militära underrättelsetjänsten sägs stå i kontakt med presidenten om utvecklingen.

"Ytterligare styrkor sätts in. Reserver finns tillgängliga."

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polischef: "Extremt svårt" läge i Vovtjansk

Kampen om gränsorten Vovtjansk i Charkivregionen pågår med fortsatt intensitet. Gatustrider pågår och på tisdagen uppgav ryssarna att de tagit kontroll över dess västra och norra delar.

Oleksiy Kharkivskyi, ukrainsk polischef i området, beskriver situationen som "extremt svår" och säger att ryssarna tagit upp positioner inne bland husen, skriver ukrainska medier.

På onsdagsmorgonen skrev Ukrainas militär att deras styrkor på grund av rysk beskjutning förflyttat sig till mer fördelaktiga platser i både Vovtjansk och Lukyantsi, ytterligare en ort vid gränsen där hårda strider äger rum.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin reser till Kina

President Vladimir Putin reser till Kina imorgon, torsdag, och ska där träffa Kinas Xi Jinping. I en intervju med kinesisk statsmedia inför mötet säger Putin att Kina "förstår" orsakerna bakom kriget, skriver Reuters.

Putin upprepade även att han ser positivt på Kinas tolvpunktsprogram för fred, vilket sedan det lades fram i fjol fått ett ljummet mottagande i västvärlden.

Ukraina, som i juni håller en fredskonferens i Schweiz, har sagt att en förutsättning för fredssamtal är att alla ryska soldater lämnar ukrainsk mark.

Läs mer om Kinas fredsplan här och hör Jinpings och Putin under deras möte i mars 2023 i klippet ovan.

Ryssland: Massiv attack mot Sevastopol i natt

Ett flertal drönare och robotar av olika slag sköts ner över Sevastopol på Krimhalvön under natten, uppger ryska myndigheter. Stadens borgmästare beskriver attacken som "massiv" men skriver på Telegram att ingen ska ha skadats.

Guvernören i ryska Rostovregionen säger samtidigt att två drönare träffade en bränsleanläggning men också där utan att orsaka några skador, enligt honom, skriver Astra.

Ryskt luftvärn sägs även ha förhindrat attacker mot Belgorod och Bryansk.

Markerad händelse

Källor: USA kan skicka nytt Patriotsystem

Bidenadministrationen överväger i nuläget att skicka ytterligare ett luftvärnssystem av modellen Patriot till Ukraina, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Systemen står högt på Ukrainas önskelista både med anledning av dess effektivitet samt de ständiga ryska luftanfallen mot landet.

Ukraina, som i dagsläget har åtminstone tre Patriotsystem, har sagt sig behöva minst två system bara i Charkiv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Över 20 skadade i Charkivattacken

Minst 21 personer skadades i attacken mot ett högt flerfamiljshus i centrala Charkiv på tisdagen, uppger Ukrainas inrikesdepartement.

Enligt regionens guvernör utförde ryssarna totalt sju luftangrepp mot Charkiv under dagen, bland annat med flera glidbomber.

Markerad händelse

Svensk sjukvårdsutrustning för 14 miljoner till Ukraina

Sjukvårdsmateriel för 14 miljoner kronor har skickats till Ukraina från Sverige, enligt Socialstyrelsen.

"Sjukvården i Ukraina är ansträngd och behovet av sjukvårdsmateriel är stort. Det vi skickar nu är ventilatorer och kirurgiska instrument", säger Taha Alexandersson, beredskapschef vid myndigheten, i ett pressmeddelande.

Det är den sjunde leveransen som Sverige skickar till Ukraina sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig i februari 2022.

De sju leveransernas totala värde uppgår till drygt 60 miljoner kronor.