Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen höll pressträff om stödet till Ukraina. Se den i sin helhet i videon ovan. Foto: ROMAN RIOS

Kriget i Ukraina

Drönarattacker mot ryska oljeraffinaderier

Ett oljeraffinaderi i Slavjansk-na-Kubani i den ryska regionen Krasnodar avbryter verksamheten efter en attack om tio drönare, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

"Oljeraffinaderiet slutade delvis att fungera", uppges Eduard Trudnev, säkerhetsansvarig direktör på Slavyansk ECO Group, som driver anläggningen, säga i en kommentar.

Enligt en ukrainsk försvarskälla till nyhetsbyrån AFP har två ryska oljeraffinaderier, och en flygbas, i Krasnodar träffats i "en storskalig attack" under natten. Uppgifterna har inte kommenterats av Kreml.

Överblick

Markerad händelse

Norge och Danmark: Får slå mot mål i Ryssland

Espen Barth Eide, Norges utrikesminister, säger till NRK att Ukraina har en "kristallklar" rätt att använda de vapen de fått av väst för att slå mot mål på rysk mark.

- Det är normalt i krig och vi kan inte tvinga Ukraina att slåss med ena handen bakom ryggen, säger han.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen har samma inställning.

- Det ligger helt inom krigets regler att ett land som blivit angripet får svara. Det innefattar rätten att gå efter installationer på den angripande partens territorium, säger han till Ritzau.

Också försvarsminister Pål Jonson (M) har sagt att Ukraina får lov att använda svenska vapen mot mål i Ryssland.

Markerad händelse

Källor: Franska instruktörer till Ukraina inom kort

Frankrike kan inom kort komma att skicka militära instruktörer till Ukraina, uppger tre källor med insyn för Reuters. Beslutet väntas bli officiellt under nästa vecka.

Enligt källorna kommer det inledningsvis att röra sig om en mindre grupp instruktörer, en styrka som i framtiden kommer uppgå till "hundratals".

Deras planerade syfte uppges vara att träna i minröjning, underhåll av vapen och teknisk expertis rörande levererade stridsflyg från väst.

Ukrainas försvarschef Syrskyj sa i veckan att han skrivit under just ett sådant avtal med Frankrike. Ukrainas regering påstod kort därefter att det i själva verket inte undertecknats något avtal.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tjeckisk ammunition till Ukraina försenas

I juni kommer de första artillerigranaterna från det tjeckiska ammunitionsinitiativet att levereras till Ukraina.

Men hälften av granaterna som köpts in, främst från Asien och Afrika, håller så pass dålig kvalitet att de behöver kompletteras med nya delar, uppger det ansvariga försvarsföretaget för Financial Times. Det betyder att de inte kommer kunna skickas lika snabbt som planerat.

En rad länder har gått ihop för att köpa 800 000 granater till Ukraina från länder utanför Europa. Detta efter att EU:s löfte om att skicka en miljon sådana innan mars fallit kort.

Europas ammunitionsfabriker har svårt att växa i takt med efterfrågan. Se mer i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ny havsdrönarattack mot Krim i natt

Två mindre ryska patrullbåtar förstördes i en ukrainsk drönarattack mot Krimhalvön under natten, uppger Ukrainas militära underrättelsetjänst på Telegram.

Attacken utfördes bland annat med havsdrönare och är den senaste i raden av liknande attacker mot den ryska Svartahavsflottan under krigets gång. Den ukrainska förmågan att slå mot mål på Krim har resulterat i att ryssarna flyttat stora delar av sina örlogsfartyg till hamnar längre österut.

Ryska myndigheter uppgav vid 02-tiden i natt att två färjor, en bil och ett järnvägsspår skadats av skrot från nedskjutna ukrainska robotar. Ingen människa ska ha skadats, enligt dem.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Syskyj: Ryska förstärkningar till Charkivregionen

Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj skriver på Facebook att ryssarna förstärkt sina styrkor i norra Charkivregionen med trupper från andra riktningar men att det enligt honom inte är tillräckligt för att de ska kunna tränga in djupare än vad de redan gjort.

Ukrainas militär uppgav på onsdagen strider pågår längs med hela fronten men att ryssarna koncentrerar sina ansträngningar mot just Charkivregionen samt i närheten av Pokrovsk i sydöst.

"Prokrovskriktningen är fortsatt hetast", skriver de på Telegram.

Några av de hårdaste striderna i Charkivregionen pågår i Vovtjansk. Se ukrainska drönarbilder från orten i klippet ovan.

Flyglarm över stora delar av Ukraina

Ett omfattande flyglarm har utlysts i stora delar av Ukraina under natten. Det rör sig om robotar och attackdrönare som observerats i ukrainskt luftrum, enligt landets flygvapen. Invånare i bland annat huvudstaden Kiev har uppmanats att söka skydd, likaså människor i den västliga regionen Lviv. (TT)

Markerad händelse

Flera attacker mot Charkiv - fyra skadade

Minst fem attacker mot Ukrainska staden Charkiv inträffade under natten mot torsdag, skriver Charkivs guvernör Oleh Synehubov på Telegram.

Enligt Igor Terekhov, borgmästare i Charkiv, ska attacken riktat sig mot kritisk infrastruktur i en del av staden och att fyra personer ska ha skadats.

Det ska ha börjat brinna i en gasanläggning i samband med attackerna.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s korrespondent: "Kärleksbombar Sverige"

På onsdagen presenterade regeringen Sveriges hittills största stödpaket till Ukraina.

Hör SVT:s korrespondent Elin Jönsson om hur landet reagerat på det svenska paketet med bland annat pansarbandvagn och radarstridsledningsplan.

USA:s vice finansminister Wally Adeyemo provar en jacka under sitt besök i Kiev, Ukraina, onsdagen den 29 maj.

USA:s vice finansminister Wally Adeyemo provar en jacka under sitt besök i Kiev, Ukraina, onsdagen den 29 maj.
Foto: Evgeniy Maloletka

Soldater kritiserar amerikanska stridsvagnar

USA skickade i fjol 31 stridsvagnar av typen Abrams till Ukraina. Men soldater CNN talat med menar att de är osäkra och inte kan stå emot drönarattacker.

– De skyddar inte besättningen, detta är ett drönarkrig och när vagnarna rullar ut försöker man träffa dem direkt, säger en officer och hans kollega beskriver stridsvagnarna som "ryssarnas mål nummer ett".

Pentagonkällor uppgav till AP redan i april att stridsvagnarna skulle dras tillbaka från fronten på grund av att de bedömts vara otillräckliga.

En folkmassa i Moskva tittar på en beslagtagen amerikansk stridsvagn.
En amerikansk stridsvagn, modell M1 Abrams, visas upp på en utställning med erövrade militärfordon i Moskva. Bild: Yuri Kochetkov/TT