Jan Egeland och syriska flyktingbarn i ett flyktingläger på den turk-syriska gränsen. Foto: TT

FN-chef om attacken: ”En ny bottennivå”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot en hjälpkonvoj utanför den syriska staden Aleppo var det allvarligaste angreppet på FN:s hälpkonvojer i landet. – Det är helt fruktansvärt, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser.

FN meddelade under tisdagen att de skjuter upp sina hjälpsändningar i området på grund av händelsen.

– FN återupptar inte hjälpsändningarna i Syrien förrän de kan lita på att lastbilskonvojerna inte utsätts för nya bombningar, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i landet.

Syrienkriget

”Det allvarligaste angreppet hittills”

Han reagerar med bestörtning på attacken där minst 18 lastbilar träffades och där 20 civila dödades.

– Det är helt fruktansvärt, det är det allvarligaste angreppet hittills på våra hjälpkonvojer i Syrien. Det har tidigare skett många förfärliga angrepp på sjukhus, skolor och hjälparbetare, men nu har man nått en ny bottennivå, säger Jan Egeland till TT.

– Vi ger alla parter ordentlig information i förväg om var och när vi åker, hur många lastbilar som ingår i konvojen och hur de är märkta. Ändå har det skett ett angrepp från luften, vilket innebär att man inte har gjort någonting för att följa upp våra notifikationer. Det försätter hela hjälpsystemet i en djup kris. Vi frågar oss om vi kan lita på myndigheterna när vi får tillåtelse att hjälpa civila på andra sidan frontlinjen, säger Egeland.

Starka reaktioner från Washington

Regeringen i Washington reagerade med vrede när attacken blev känd.

”Konvojens mål var känt för den syriska regimen och Ryssland och ändå dödades dessa hjälparbetare när de försökte ge hjälp åt det syriska folket”, säger John Kirby, talesperson för USA:s utrikesdepartement, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet