Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen patrullerar en gata i huvudstaden Port-au-Prince där en polisstation sattes i brand av kriminella gäng den 4 mars. Hör Ulrika Richardson, chef för FN i Haiti, om den våldsamma situationen på ön. Foto: JOHNSON SABIN

FN-chefen om situationen i Haiti: ”Kroppar på gatorna”

Uppdaterad
Publicerad

Döda kroppar ligger på gatorna och gängen bränner människor levande. Ulrika Richardson, chef för FN i Haiti, beskriver en humanitär situation som är akut alarmerande.

– Våldet har varit väldigt brutalt och är fortfarande väldigt brutalt.

Haitis regering utlyste under måndagen undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud efter våldsamheterna förra torsdagen. Premiärminister Ariel Henry reste då till Kenya för att diskutera den multinationella säkerhetsstyrka som planeras skickas till Haiti.

Samtidigt utlyste gängledaren Jimmy Chérizier en koordinerad attack mellan de olika grupperingarna för att avsätta premiärministern.

Våldsamheterna i Haiti

Sedan dess har fängelser stormats, beväpnade gäng har försökt ta kontroll över landets största flygplats och mer än 15 000 människor har tvingats fly från sina hem.

FN-chefen: Människor bränns levande

Ulrika Richardson beskriver hur gängen avfyrar vapen utan hänsyn till några civila och att de bränner människor levande.

– Det är enormt grymma metoder, helt enkelt, säger hon.

Hon menar även att delar av huvudstaden Port-au-Prince är paralyserad och att det därmed inte finns några möjligheter att flytta de döda och skadade från gatorna.

Gängen styr mattillgången

När Haitis president Jovenel Moïse mördades 2021 fick gängen mer makt i landet och våldet trappades upp. I dag kontrollerar gängen nästan 80 procent av Port-au-Prince.

5,5 miljoner människor i landet är i behov av akut humanitär hjälp, varav tre miljoner är barn. Enligt Richardson har ökningen av akut undernäring hos barn ökat med 30 procent.

– Detta förklaras också av att gängen har tagit över så stor del av cirkulationen av livsmedel och av jordbruksprodukter. Så vi ser en väldigt dålig tillgång på mat.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamheterna i Haiti

Mer i ämnet