Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desperata förhållanden för personer på flykt i Gaza när avloppssystemen inte fungerar. Foto: UNITED NATIONS TELEVISION

Senaste nytt om Hamas och Israel

EU klubbar nytt ekonomiskt stöd till Gaza

EU har beslutat att ge 68 miljoner euro, nära 800 miljoner kronor, i humanitärt bistånd till Gaza.

"Den redan fruktansvärda humanitära situationen i Gaza har nått en katastrofal nivå för befolkningen på 2,2 miljoner, som resulterat i en höga dödstal bland civila och en påtaglig risk för svält", skriver kommissionen i ett uttalande.

Det utökade stödet ska gå till leveranser av livsmedel, vatten och sanitet och till skydd för Gazaborna.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hjälp från FN och Röda halvmånen når inte Rafah

FN säger att israeliska myndigheter har nekat organisationen tillträde till gränsövergången vid Rafah. FN-organet Ocha varnar samtidigt att det bara finns bränsle för ett dygn framöver.

- Eftersom bränsle endast kommer in via Rafah gäller bufferten på en dag för hela operationen i Gaza. Om inget bränsle kommer in skulle det vara ett mycket effektivt sätt att begrava den humanitära insatsen, säger Jens Lærke, chef för Ocha.

Källor från Röda halvmånen i Egypten säger att hjälpen till Gaza helt hade stoppats i vid Rafah- och Kerem Shalom-övergången, rapporterar Reuters.

I videon syns hjälpsändningar i kö på den egyptiska sidan av Rafahövergången.

Även gränsövergången Kerem Shalom stängd

Två av de viktigaste gränsövergångarna för humanitärt bistånd till Gaza är nu stängda.

Kerem Shalom-övergången i södra Gaza som ligger intill gränskorsningen mellan Gaza, Egypten och Israel kommer först att öppna när säkerhetssituationen så tillåter, det meddelade
israelisk militär på tisdagsmorgonen.

Kerem Shalom stängde i söndags när fyra israeliska soldater dödades i en granatattack från Hamas. Attacken ska enligt Isreal ha genomförts från området vid gränsövergången i Rafah, uppgiften har dock inte bekräftats av oberoende källor.

Även Rafahövergången är stängt sedan Israel invaderat platsen på tisdagen.

Leveranserna av humanitärt bistånd via Kerem Shalom-övergången visades upp så sent som förra veckan för USA:s utrikesminister Antony Blinken. Foto: Evelyn Hockstein/AP

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stridsvagn kör på palestinsk flagga

En video som uppges ha filmats vid den palestinska sidan av gränsövergången mellan Gaza och Egypten visar en stridsvagn köra mot en palestinsk flagga. Videon publicerades först av israeliska Channel 12.

SVT har granskat innehållet och kan bekräfta att videon visar gränsövergången och är filmad under morgontid.

Israelisk militär meddelade tidigt på tisdagsmorgonen att de tagit kontroll över gränsövergången och palestinska gränsmyndigheten meddelade kort därefter att övergången är stängd, med anledning av den israeliska närvaron.

Den israeliska militären, IDF, hävdar att övertagandet sker efter underrättelseinformation om att övergången "användes för terrorsyften", och påstår att det från området kom en granatattack som dödade fyra israeliska soldater nära Kerem Shalom-övergången. IDF framförde dock inte några bevis för det påståendet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF kontrollerar gränsövergång vid Rafah

Israeliska styrkor har tagit kontrollen över den palestinska sidan av Rafah-övergången i Gaza som gränsar mot Egypten, det uppger israelisk militär på tisdagsmorgonen.

Myndigheterna i Gaza säger till Reuters att övergången är stängd med anledning av stridsvagnarna.

Passagen mot Egypten är den enda gränsövergång Gaza har mot ett annat land än Israel. Redan på måndagskvällen kom obekräftade mediauppgifter från egyptiskt och palestinskt håll om att stridsvagnar synts på platsen.

Den stora frågan - om Israels planerade markinvasion av Rafah har startat - är svår att svara på, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

- Det skulle kunna vara början på en stor operation, eller så kommer markoffensiven senare.

Hör Samir Abu Eid utveckla sitt svar i videon ovan.

Israeliska demonstrationer – kräver gisslanavtal

Tusentals israeler runt om i landet gav sig ut under måndagskvällen med krav på att nå en överenskommelse som leder till att gisslan, som hålls av terrorstämplade Hamas, släpps fri.

Demonstranter samlades efter beskedet om att Israels krigskabinett röstat för att inleda en offensiv mot Rafah, och att förslaget om vapenvila som Hamas tackat ja till inte möter Israels kravbild.

Demonstrant med skylt om att säga ja till ett gisslanavtal istället för en invasion av Rafah.
I Tel Aviv samlades över 1 000 demonstranter utanför den israeliska militärens högkvarter.

Netanyahu: Hamas förslag långt från Israels krav

Israels regering säger att man skickar en delegation för att möta medlare i Gazakonflikten för att diskutera det förslag som Hamas lagt fram om eldupphör.

"Även om Hamas förslag är långt ifrån Israels grundläggande krav, så kommer Israel att skicka en delegation", meddelar Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli i ett uttalande.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Nya angrepp mot Rafah

Israelisk militär uppger på måndagskvällen på Telegram att de genomfört riktade attacker mot Hamas-mål i östra Rafah i södra Gaza.

Minst tolv personer har dödats i attacken, skriver Al Jazeera som hänvisar till lokala medier.

Samtidigt uppger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en presskonferens att man fortsätter planerna på en markoffensiv i Rafah.

Tidigare under måndagen uppgav IDF att de börjat evakuera omkring 100 000 palestinier i östra Rafah inför ett planerat angrepp mot staden.

Enligt en amerikansk tjänsteman tyder dock inte Israels attack på att den större militära operationen skulle vara igång, rapporterar Reuters.

Hör IDF:s talesman i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samir Abu Eid: Kan ha närmat sig varandra

Nyheten om att Hamas går med på en vapenvila fick människor i Gaza att gå ut och fira, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i Rapport.

Israels svar blev dock ett snabbt nej. Vad förslaget bygger på i detalj är okänt.

– Det kan vara så att Israel och Hamas ändå har kommit närmare varandra. Så även om Israel säger nej nu ikväll så kanske ett avtal kan vara på gång, säger Samir Abu Eid.

De uppgifter som sipprat ut i media under de senaste dagarnas förhandlingar har talat om flera faser, där den första bygger på en vapenvila i upp till 40 dagar i utbyte mot att 33 personer ur gisslan släpps. Israel kommer då även att släppa ett okänt antal palestinska fångar.

Hamas går med på vapenvila – Israel utvärderar

Terrorstämplade Hamas ska ha meddelat att de accepterar ett förslag om vapenvila i Gaza, rapporterar Reuters och AP.

Medlarna Egypten och Qatar ska ha fått nyheten i ett telefonsamtal med Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Vad överenskommelsen bygger på är oklart.

Enligt en israelisk tjänsteman ska Hamas ha accepterat ett "mjukare" förslag från Egypten, som Israel aldrig har gått med på, rapporterar Reuters. Från israeliskt håll kommer svar om att man nu utvärderar förslaget.

Hamas har upprepade gånger krävt en varaktig vapenvila, något som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inte varit intresserad av.

Gränsövergång kommer åter att öppna

Gränsövergången Kerem Shalom kommer att öppna igen. Det bekräftar Vita huset i ett uttalande efter måndagens samtal mellan president Joe Biden och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Kerem Shalom beskrivs som den viktigaste för hjälpsändningar till Gazas lidande civilbefolkning. Övergången stängdes på söndagen för trafik efter Hamas raketattack, som dödade tre israeliska soldater och skadade flera personer.