Massbegravningar i Indonesien för att undvika sjukdomsspridning

Publicerad

På en kulle i den raserade staden Palu gräver volontärer en hundra meter lång massgrav. Direktivet är att den ska rymma 1 300 personer – offer som dött till följd av det förödande skalvet och tsunamin i Indonesien.

Det saknas rent dricksvatten, mediciner och räddningsutrustning. Situationen blir alltmer desperat efter det förkrossande jordskalvet i Indonesien som hittills krävt minst 832 liv.

– Antalet döda kommer att fortsätta öka. Vi kommer att inleda massbegravningarna av offer, för att undvika sjukdomsspridning, säger räddningsverkets talesperson Sutopo Purwo Nugroho.

Fast under rasmassor

Samtidigt som massgravar grävs, fortsätter insatserna för att rädda skrikande människor som fortfarande sitter fast under förstörda byggnader. I förorten Baralou irrar förtvivlade personer omkring bland fallna träd, krossade betongplattor och sönderslitna möbler.

I rasmassorna finns ett av stadens hotell, där två personer hittats vid liv men där runt 60 personer fortfarande befaras befinna sig under bråten.

Indonesiens president Joko Widod uppger för lokala medier att första prioritet är att rädda dem som fortfarande är fast under rasmassorna.

– Evakueringen är inte klar än, det finns många platser som inte evakuerats på grund av bristen på räddningsutrustning. (...) Vi kommer att skicka så många matleveranser som möjligt nu under dagen, säger han.

Fångar rymmer

Regeringen ber nu om internationell hjälp och tiotals organisationer har erbjudit sig att komma med livräddningshjälp. Samtidigt riktas även kritik mot regeringen, då öns tsunamivarningssystem inte har fungerat på sex år på grund av att det inte funnits pengar.

På andra delar av ön Sulawesi har över 1 200 fångar rymt från tre olika fängelser, till följd av skalvet.

– Jag är säker på att de flydde på grund av rädsla för jordbävningen. Det är en fråga om liv eller död för fångarna, säger Sri Puguh Utami, vid landets justitiedepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet