Foto: TT

Proryska separatister lanserar ny offensiv

Uppdaterad
Publicerad

Proryska rebeller i östra Ukraina har officiellt förkastat den på pappret rådande vapenvilan och planerar nu en ny offensiv mot ukrainska trupper. Det rapporterar i kväll nyhetsbyrån AP. Separatistledare i Donetsk har sagt att framtida fredsförhandlingar för närvarande är uteslutna.

Minst 262 personer har dött i samband med striderna i östra Ukraina de senaste nio dagarna. Det är den dödligaste perioden sedan vapenvila utlystes i september, enligt Rubert Colville, talesman för FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

Det tidigare fredsavtalet omfattade även en tydlig gränsdragning mellan de ukrainska och separatistkontrollerade zonerna i östra Ukraina. Internationella medlare ville i veckan väcka nytt liv i den gräns, men utan resultat. Striderna har ändå fortgått.

Krimkonflikten

Utesluter fredssamtal

Samtidigt utesluter de proryska rebellerna fredssamtal och hotar med att de ska erövra mer territorium i östra Ukraina.

– Vår sida kommer inte längre att verka för fredssamtal, säger Aleksandr Zachartjenko som leder separatisterna i Donetsk.

Nya anklagelser om rysk inblandning

Sporadisk skottlossning ekade över rebellfästet på fredagen. Ukraina har förnyat anklagelserna om att ryska arméförband strider på rebellernas sida.

Sammantaget har över 5 000 personer dött i striderna mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister, men FN befarar att den verkliga siffran är mycket högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet