Eric Trump (till vänster) Twitter-rasar mot de republikaner som inte ställer sig bakom påståendet om utbrett valfusk. Mitt Romney, presidentkandidat 2012, har å sin sida twittrat att det är fel att säga att valet är riggat och korrupt. Foto: Matt Slocum/AP/TT och Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Republikanerna splittrade efter Donald Trumps påståenden om valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps påståenden om att Joe Biden och Demokraterna försöker stjäla valet splittrar presidentens eget parti. Flera namnkunniga republikaner tar avstånd från uttalandena om valfusk medan andra stöttar Trump.

Det finns en djup spricka i det republikanska partiet. På ena sidan Donald Trumps mest högljudda supportrar – på andra sidan de som vill tona ner de påståenden om valfusk som Donald Trump försöker hamra in via presskonferenser och Twitterinlägg.

Flera medier såsom Washington Post, New York Times och The Guardian rapporterar om splittringen inom partiet, där Donald Trump framför allt stöttas av sina söner Donald Jr och Eric, sin advokat Rudy Guliani men också av senatorer som Lindsey Graham och Kevin McCarthy som sitter i representanthuset. Samtliga har upprepat Donald Trumps påståenden om utbrett valfusk, trots att inga bevis har lagts fram.

Presidentvalet i USA 2020

Tillbakavisar Trumps påståenden

Men flera kända republikaner som Jeff Flake, Rick Santorum och den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney, har alla tillbakavisat Donald Trumps påståenden.

”Mina kolleger i Republikanerna, vänta inte med att försvara våra val och våra demokratiska institutioner tills att valet är avgjort. Det är dags nu”, skriver Jeff Flake på Twitter.

Larry Hogan, guvernör i Maryland har kallat presidentens påståenden ”farliga” och ”pinsamma” medan Adam Kinzinger, kongressledamot från Illinois, säger att Donald Trumps lögner ”har blivit galna”. Han vädjar också till sina partikamraterna och uppmanar dem att inte sprida desinformation.

”Kräver en Bond-konspiration”

Karl Rove, som var en av George W Bushs viktigaste rådgivare, har också avvisat påståendet ett utbrett valfusk.

– Att stjäla hundratusentals röster skulle kräva en konspiration stor nog att passa en James Bond-film. Det kommer inte hända. Låt oss upprepa detta, det kommer inte hända, säger han enligt The Guardian.

Trumpsöner rasande på partiet

Att alla republikaner inte ställer sig bakom Donald Trump har gjort presidentens söner rasande. Donald Trump Jr har i flera inlägg på Twitter gått till hårda verbala angrepp mot republikaner som han anser ”böjer sig för media”. Eric Trump twittrar också:

”Var är Republikanerna! Ha lite ryggrad. Slåss mot det här bedrägeriet. Våra väljare kommer aldrig glömma om du är ett får”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet