Foto: TT

Nordkorea hotar världen – så farliga är de

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea skramlar med kärnvapen och jättemissiler samtidigt som USA skickar hangarfartyg till området och lovar ”ta itu” med den kommunistiska diktaturen. Men hur farliga är egentligen Nordkorea rent militärt?

USA:s mål är att stoppa den nordkoreanska diktaturens vidare utveckling av kärnvapen. Men hur stort är egentligen det militära hotet från Nordkorea?

– Det beror på var någonstans i världen man befinner sig, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och expert på Östasien.

Nordkorea-krisen

Ständigt hot

– Från Sydkoreanskt perspektiv är det militära hotet från Norr ständigt närvarande, samtidigt som det sedan sextio år råder en slags balans i fientligheterna mellan de två länderna. Men från amerikanskt perspektiv har det egentligen inte hänt särskilt mycket som motiverar det  nya tonläget. Ingen vet hur länge det dröjer innan Nordkorea faktiskt skaffat sig en förmåga att angripa USA med kärnvapen.

LÄS MER: Så vill Trump ”hantera” Nordkorea

Här i Sverige har den hotfulla ordväxlingen mellan Nordkorea och USA, som indirekt även inbegriper Kina, fått stor uppmärksamhet. Men det är ändå en västanfläkt jämfört med den massiva uppmärksamhet som frågan väcker i USA, där Nordkorea just nu målas upp som ett hot mot hela planeten och där medierna pratar om ett eventuellt stundande krig.

President Donald Trump har tidigare varnat för att tiden av ”strategiskt tålamod” är över och USA kommer att ”ta itu med” Nordkorea. Högt uppsatta tjänstemän i USA har bekräftat att en militär insats övervägs.

”Avskräckningsövningar”

Hangarfartyget Carl Vinson och den atomdrivna och missilbestyckade ubåten USS Michigan anlände i förra veckan för att samverka i de ”avskräckande” övningar som Sydkorea och Japan genomför i området.

Hangarfartyget USS Carl Vinson Foto: TT

– Men den typen av övningar har man ägnat sig åt under en lång rad av år. Den nya komponenten är osäkerheten kring hur den nya administrationen i Vita huset kommer att agera framöver, säger sig Jerker Hellström.

LÄS MER: ”Nordkoreanerna oroar sig för Trump”

Den nordkoreanska regimen i Pyongyang talar om att sänka Carl Vinson och att slå till med en ”supermäktig attack för att förekomma fienden”. Dessutom hotas i Australien med kärnvapen. Under tisdagen drillade diktaturen också sitt artilleri med en massiv skjutövning i Wonsan vid Japanska havet, ”den största någonsin” enligt regimens officiella uttalanden.

Nordkoreanskt artilleri övar. Foto: TT

LÄS MER: Nordkorea hotar med ”fullskaligt krig” om USA ingriper

Vapenskramlet kring Koreahalvön hörs allt högre, men ännu så länge har regimen i Nordkorea inte genomfört det kärnvapentest, landets sjätte i ordningen, som omvärlden fruktar och väntar på. Det ryktades att en provsprängning skulle kunna ske vid redan runt påsk, då den slutna diktaturen firade landsfadern Kim Il Sungs 105:e födelsedag. Men någon atomexplosion kom aldrig.

– Men en provsprängning kommer förr eller senare och då måste omvärlden svara på det. Sanktioner har inte gett önskvärda resultat. Frågan blir om man då kan sätta sig ner och förhandla trots att Nordkorea gjort det politiskt omöjligt, säger Jerker Hellström.

ANALYS: ”Osäkra ledare skapar nordkoreakrisen”

Någon atombombsprov blev det alltså inte, men 105-årsfirandet innehöll likväl en orgie i militärparader och demonstrationer av nya jättelika missiler. Bland annat genomfördes ett test av en en ny långdistansrobot som kan nå så långt att Nordkorea kan hota USA:s allierade Japan med en direkt kärnvapenattack. Testet misslyckades då roboten exploderade i samband med avfyrningen.

Vissa bedömare menar dock att det bara är en tidsfråga innan Nordkorea lyckats utveckla missiller som kan nå långt över 10.000 kilometer, vilket innebär att USA:s västkust är inom räckhåll. Liksom hela Asien, Mellanöstern, Europa och stora delar av Afrika.

Kontroversiellt motdrag

Men samtidigt har USA utvecklat ett avancerat missilförsvarsystem som nu byggs upp även i Sydkorea för att vara klart för användning i slutet av året. En kontroversiell åtgärd som Kina inte ser på med blida ögon, eftersom man ser systemet som ett hot mot det egna landets möjligheter att försvara sig.

Enligt Jerker Hellström är Nordkorea just nu väldigt isolerat, sedan även Kina börjat ta avstånd från landet. Samtidigt vill Kina inte att regimen faller, eftersom Kinas buffertzon mot USA, som stöder Sydkorea, då försvinner.

LÄS MER: Trump vill se skärpta FN-sanktioner

Bortsett från kärnvapnen, där ingen riktigt kan slå fast exakt hur stor den nordkoranska slagkraften och kapaciteten är, finns också landets konventionella stridskrafter. Koreanska folkarmén KFA kan enligt amerikanska underrättelsekällor mobilisera 1,2 miljoner soldater, vilket skulle göra den till världens fjärde största.

Gränsen som delar Koreahalvön Foto: TT

Mer än kärnvapen

Landet har också gott om slagkraftiga, men inte särskilt sofistikerade, vapensystem liksom fordon, flygplan och fartyg. Hälften av befolkningen i ärkefienden Sydkorea bor dessutom i närheten av huvudstaden Seoul och är inom räckhåll för nordkoreanska raketer och artilleri. Det finns också fler hot, menar Jerker Hellström.

– Sannolikt har Nordkorea också tillgång till kemiska eller biologiska vapen, men i vilken omfattning vet ingen. Kunskaperna i omvärlden är dåliga, men att Nordkorea militärt har tillräcklig kapacitet för att orsaka stor skada i Sydkorea råder det inga som helst tvivel om.

Nordkoreas robotförsvar

  • Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung. Det är  är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.
  • Nordkorea får enligt FN:s resolutioner inte avfyra robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram och genom att skrämmas skaffa sig fördelar i internationella förhandlingar. Mellan 2006 och 2015 utförde Nordkorea tre kärnvapentest. Men bara förra året gjordes två större tester, vilket fått Sydkorea, Japan och USA.
  • Landets vapenprogram har de senaste fem årtiondena utvecklats från artilleriraketer under 1960 och 1970-talet till kort- och medeldistansrobotar under 1980- och 1990-talet. Efter det att d Kim Jong-Un tillträdde 2011 har Nordkorea uppgett att en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) har utvecklats. De största, som ännu inte testats, uppskattas kunna ha en räckvidd på över 1.0000 kilometer, vilket innebär att USA:s västkust ligger inom räckhåll för en direktattack med kärnvapen.
  • Många har visats upp i samband med politiska händelser och parader. Vapenanalytiker är dock skeptiska. Det saknas bevis på att de ICBM som demonstreras faktiskt fungerar, och mycket tyder på att uppvisningarna är ett sätt för Nordkorea att visa styrka.
  • Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram och genom att skrämmas skaffa sig fördelar i internationella förhandlingar.

Källa: The New York Times, BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet