Analys: Trumps väljare hjärtekrossade efter nya videon

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Trumps politiska framtid stod på spel så kom den nya videon som ett brev på posten. Men för hans trogna supportrar sågs hans kapitulationsbudskap som något helt annat. Nu vänder sig en del av hans egna supportrar emot honom.

Fouad Youcefi

Reporter

Trumps video där han gav upp kampen om presidentposten kändes för många amerikaner lika genuin som en gisslanvideo. Men presidenten läste orden som förberetts på promptern och han såg till att videon faktiskt publicerades.

”Kongressen har fastställt valresultatet. En ny administration kommer att sväras in den 20 januari”, sa Trump.

Kongressen i USA stormad

Förändringen i ton kunde inte vara tydligare. Borta var exempelvis anklagelserna om valfusk som Trump tagit varje chans att upprepa de senaste veckorna.

Helt annan ton

Samtidigt som hundratals demonstranter häromdagen olagligen hade brutit sig in i Capitolium så twittrade ju Trump att de skulle gå hem, men också att han ”älskar dem” och att de ”är väldigt speciella”. I nattens meddelande var tonen en annan: ”Till de som ägnat sig åt våld och förstörelse, ni representerar inte vårt land” sa Trump, och lade till. ”Ni som brutit mot lagen kommer att få betala”.

Så, varför denna plötsliga förändring?

Talet kommer när president Trump befinner sig under enorm press. Delar av hans kabinett har diskuterat att försöka avsätta honom med hjälp av det 25:e tillägget i konstitutionen där man kan förklara presidenten oförmögen att fullgöra sina plikter. Samtidigt har ett stort antal senatorer och kongressledamöter krävt samma sak med hot om att annars starta en ny riksrättsprocess mot Trump.

Dessutom har minst tio personer i hans administration lämnat in sina avskedsansökningar på grund Trumps agerande inför och under händelserna vid Capitolium, däribland hans transportminister Elaine Chao, och hans utbildningsminister Betsy DeVos.

Dolkstöt i ryggen

Även om Trumps kritiker anser att hans nya budskap kommer alldeles för sent så är många överens om att Trumps video kan hjälpa till att lugna tonläget i det mycket splittrade USA. Men det finns ett stort problem. Trumps största supportrar håller inte med. Tvärt om upplevs Donald Trumps budskap i natt av en del som en dolkstöt i ryggen på alla de som stått på Trumps sida sedan valet. På sociala medieplattformar, dit många Trump-supportrar tagit sin tillflykt i sin ovilja att använda exempelvis Facebook eller Twitter, var känslorna bland många användare upprörd under natten. ”Är det här allt han har att säga till oss 80 miljoner människor som stått vid hans sida?!!!”, skriver en kvinna. En annan kvinna skriver kort ”Jag är hjärtekrossad…”, medan en man skriver: ”Jag kan inte förstå att han lät det gå så här långt. Jag trodde han hade en plan B, C & D. Det ser verkligen ut som att allt är över för USA och vår framtid”.

Det är lätt att förstå ilskan. Donald Trump var den som bad människor att marschera till kongressen tillsammans med honom. Han bad sina supportrar att slåss mycket hårdare, och han sa om politiker i kongressen att ”ni kommer aldrig kunna ta tillbaka vårt land med svaghet”.

Frågan är om Trumps tal inatt blir en kil som separerar Trump själv från den politiska rörelse han skapat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet