Uppgifter i flera medier uppger att premiärminister Netanyahu kommer vänta med lagförslaget om en reform av rättssystemet. Foto: EPA/ABIR SULTAN/TT

Uppgifter: Netanyahu kommer lägga lagförslaget på is

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Netanyahu ser nu ut att skjuta upp det kritiserade lagförslaget om en reform av rättssystemet. Detta efter att protesterna fortsatt under dagen. Polisen befarar att demonstrationerna kommer urarta, eftersom extrema högernationalister meddelat att de kommer protestera.

Oroligheter i Israel

SVT:s utsända: Folk litar inte på Netanyahu

SVT:s Mellanösternkorrespondent befinner sig i centrala Tel Aviv där protesterna fortsätter under stark polisnärvaro.

- Folk säger att de inte alls litar på Netanyahus löfte om paus, utan de vill att man helt stoppar rättsreformerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fackförbunden avblåser generalstrejken

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bekräftar i ett tal att han skjuter upp processen kring den hårt kritiserade rättsreformen. Samtidigt säger fackförbunden att de avblåser generalstrejken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Netanyahu på plats i Knesset

Premiärminister Benjamin Netanyahu har anlänt till Knesset efter att under dagen suttit i överläggningar med delar av sin regering och andra intressenter.

Budgetomröstning väntar, och om den inte går igenom inom de närmaste dagarna måste regeringen ernligt lag upplösa sig själv.

Samtidigt utlovade Netanyahuredan i morse att någon form av uttalande om utvecklingen i landet ska komma. Många förväntar sig ett besked om att den förändring av rättssystemet som regeringen beslutat om sätts på paus.

Vissa oppostionella misstänker enligt Jerusalem Post att Netanyahu medvetet dröjer med beskedet för att tillräckligt många motdemonstranter som stödjer honom ska hinna samlas.

Foto: Abir Sultan, EPA

Tiotusentals demonstranter omringar Knesset

Allt fler människor söker sig under måndagseftermiddagen mot parlamentet Knesset för att protestera mot regeringens planer att förändra landets rättssystem.

Enbart i Jerusalem tros upp emot 100 000 personer delta i måndagens protester.

Polisnärvaron är hög, eftersom högernationalister kallat till en demonstration i närbelägna Sacher-parken kl 18 (kl 17 svensk tid) för att manifestera sitt stöd för regeringens planer.

Flera medier rapporterar om att de två sidorna börjat ropa slagord och smädelser gentemot varandra. Enligt Jerusalem Post gör polisen bedömningen att det finns risk för våldsamma sammanstötningar mellan demonstranter.

Foto: AP

Demonstranter blockerar huvudinfart till Jerusalem

Polis försöker skingra demonstranter som blockerar en av huvudvägarna in till parlamentet Knesset i Jerusalem, rapporterar Times of Israel.

Tre personer ska ha gripits för att ha gått till våldsamt angrepp mot polisbefäl.

Samtidigt så har polisen i sin tur spärrat av flera gatukorsningar i närheten för att hålla demonstranter borta.

Finansministern uppmanar till motdemonstrationer

Israels finansminister, Bezalel Smotrich, uppmanar sin regeringschef att inte skjuta upp de planderade förändringarna av landets rättssystem.

Smotrich tillkännager också att han kommer närvara vid en högernationalistisk motdemonstration och uppmanar sina anhängare att komma dit, rapporterar Times of Israel.

"Vi får inte kapitulera inför våld, anarki, värnpliktsvägrare och vilda strejker", skriver finansministern i ett uttalande och fortsätter:

"Vi är majoriteten, låt oss göra våra röster hörda. Vi kommer inte tillåta att någon stjäl staten från oss".

Finansminister Smotrich talar i parlamentet under måndagen. Foto:Maya Alerruzzo, AP/TT

Strejk på Tel Avivs flygplats

Tusentals passagerare är strandsatta på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv sedan alla avgångar ställts in på grund av en facklig generalstrejk till stöd för protesterna.

Även banker och butiker har stängts och på universiteten har mycket av undervisningen ställts in, rapporterar Haaretz.

Även inom vården har delar av verksamheten stängts ned, och på flera sjukhus utförs nu enbart akutvård.

Foto: Gil Cohen-Magen, AFP/TT.

Israeliska diplomater och ambassadörer ansluter till strejken

Israeliska diplomater på uppdrag utomlands kommer att ansluta till generalstrejken i protest mot lagförslaget om en reform av rättssystemet. Det säger Yaniv Levy, talesperson för fackförbundet Histradut, som representerar statligt anställda, enligt AP.

Enbart akuta diplomatiska uppgifter kommer genomföras när deras medlemmar ansluter till strejken. Även ambassadörer kommer strejka, enligt Levy.

Två tog sig in i Knesset - fördes bort av vakter

Två personer har lyckats ta sig in i parlamentsbyggnaden under måndagen. De fördes ut ur byggnaden av säkerhetsvakter.

En av personerna som tagit sig in i Knesset omhändertas av säkerhetsvakter. Foto: Maya Alerruzzo, AP/TT

Under måndagen protesterar tiotusentals personer utanför parlamentet Knesset. Ayalon Highway som var blockerad flera timmar i helgen, har åter intagits av demonstranter. Bilder på sociala medier som israeliska medier publicerat visar hur två personer som tagit sig in i parlamentet förs ut.

Samtidigt har stora fackförbund aviserat strejker i protest mot lagförslaget. Det påverkar alla internationella avgångar från Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Strejker kommer också ske vid hamnarna i Haifa och Ashdod, vid Israels största shoppingkedja BIG, vid McDonalds-restauranger och delar av vårdsektorn.

Netanyahu manar till lugn

Premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar på Twitter demonstranter att inte ta till våld. Enligt bland andra Haaretz finns risker för våldsamheter och sammandrabbningar. Poliskällor uppger för tidningen att de befarar en våldseskalering eftersom högerextrema planerar att protestera vid Knesset.

Uppgifter under helgen har gjort gällande att Netanyahu kan vara redo att pausa lagstiftningsprocessen. Om detta enbart skulle vara en paus eller ett totalt tillbakadragande av lagförslaget är oklart. Enligt den statliga mediekanalen Kan har Netanyahu redan meddelat koalitionspartiernas ledare att lagförslaget kommer att pausas.

Regeringskollegor kritiska

Lagpaketet innebär att parlamentet får ökad makt på bekostnad av domstolsväsendet. Parlamentet skulle bland annat kunna ompröva beslut som fattats av högsta domstolen. Förslaget har utlöst massiva protester och kritiserats också av Netanyahus egna ministrar och landets president som uppmanar premiärministern att dra tillbaka förslaget.

Uppgifterna om att Netanyahu kommer att lägga lagförslaget på is, möttes direkt av kritik från Religiösa sionistpartiet som leds av finansminister Bezalel Smotrich. Högerextreme säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir som leder partiet Otzma Yehudit uppger att han kommer avgå om lagförslaget stoppas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omfattande protester pågår bland annat utanför parlamentet i Jerusalem. Foto: AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.