Zhao Lijian, talesperson på Kinas UD, slår tillbaka mot USA:s hot. Foto: TT

Kina slår tillbaka mot USA:s hot om OS-bojkott

Uppdaterad
Publicerad

USA tänker prata med sina allierade om frågan om en bojkott av vinter-OS i Peking nästa år.

Kina svarar med en varning:

– Det internationella samfundet accepterar inte det, säger Zhao Lijian, talesperson på Kinas UD.

I västvärlden har det pratats ett tag om en eventuell bojkott av Peking-OS i protest mot hur Kina behandlar den uiguriska befolkningen i Xinjuangprovinsen. Och många länder, däribland EU-länderna, har infört sanktioner mot Kina för att sätta ljuset på situationen för uigurerna.

En rapport från en amerikansk tankesmedja slog nyligen fast att det handlar om ett folkmord. Något som Kina kallar ”århundradets största lögn”.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price sade på tisdagen att USA ska prata med sina allierade om att eventuellt överväga en bojkott av vinterspelen.

– Ett koordinerat tillvägagångssätt ligger inte bara i vårt intresse, utan också i våra allierades intresse, sade han.

Senare klargjorde han i ett mejl att man inte specifikt skulle diskutera en gemensam bojkott utan enbart ett koordinerat tillvägagångssätt mot Kina.

Prices motsvarighet i Kina, Zhao Lijian, sade på onsdagen att en bojkott skulle vara att politisera idrotten vilket är emot den olympiska andan och skulle skada idrottarnas intressen.

– Det skulle inte det internationella samfundet acceptera, sade Zhao.

Vita Huset har tidigare signalerat att man inte har några planer på att förbjuda amerikanska idrottare från att ställa upp i Pekingspelen. Det skulle möjligen kunna bli en diplomatisk bojkott genom att inga politiska företrädare för USA, och kanske dess allierade, skulle åka till Peking. Sverige har än så länge varit avvaktade kring en bojkott.

KLIPP: Internationella röster höjs mot Peking-OS (8 mars 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Internationella röster höjs mot Peking-OS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer