Två år efter överfallet talar André Deveaux ut.

Rekordlång avstängning för Deveaux

Uppdaterad
Publicerad

Tio och en halv månad.
Så lång blev avstängningen för Andre Deveaux.
Det är den längsta avstängningen i svensk elitishockeys historia.

Nu har straffet kommit för André Deveauxs överfall mot Per Helmersson i Rögles kvalmatch till SHL mot Västerås. Deveaux slog då en slashing mot Helmerssons vad under uppvärmningen, varpå han slog mot Helmerssons rygg/nacke.

Överfallet vållade stor uppmärksamhet i Sverige, och nu har svenska ishockeyförbundets dom kommit. Deveaux stängs av fram till den 15 februari 2016, alltså i totalt tio och en halv månad.

”Helmersson kunde inte skydda sig”

”Nämnden ser mycket allvarligt på det inträffade. André Deveaux har enligt nämnden överfallit Per Helmersson bakifrån och Per Helmersson har inte haft någon som helst möjlighet att skydda sig själv” skriver nämnden i sitt beslut, och fortsätter:

”André Deveaux har under dessa omständigheter utdelat kraftigt våld med klubban mot Per Helmersson inte bara mot benen/fötterna utan även mot ryggen/nacken”.

För SVT Sport utvecklar disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay:

– Det har överfallskaraktär i och med att det är under uppvärmningen och inte en del av spelet på något sätt, säger han.

Deveaux hävdar självförsvar    

André Deveaux anger som skäl till överfallet på Per Helmersson att han i matchen innan tacklades medvetslös av denne, något han dolde för Rögle. Han visste att ett sådant erkännande skulle innebära att det var färdigspelat i matchserien.

Deveaux har sedan händelsen diagnosticerats med en svår hjärnskakning.

På matchvärmningen fick Deveaux motta hån från VIK-spelarna och eftersom han var rädd för fortsatta smällar mot huvudet valde han att markera.

Deveuax, som fått sparken, diskuterade inför matchen att anmäla Helmersson men fick då till svar av Rögle att ”han var tvungen att försvara sig själv eftersom ligan inte skulle göra det”.

Alavaara hade tidigare rekordet

Det är den längsta avtängningen i svensk elitishockeys historia. Jan-Axel Alavaara hade det tidigare rekordet. Han stängdes av i åtta månader efter att han 1998 kört på domaren Thomas Andersson.

Samtidigt meddelar även disciplinnämnden att Rögle får böta 25 000 kronor för att deras spelare inte ska ha följt reglerna under uppvärmningen. Bland annat ska spelarna ha funnits på Västerås planhalva och uppträtt olämpligt.

Tidernas längsta avstängningar i svensk elitishockey

Visa

1) André Deveaux, Rögle

Attackerade Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför en kvalmatch till SHL i mars 2015. Fick tio och en halv månads avstängning.

2) Jan-Axel Alavaara, Modo.

Körde på domaren Thomas Andersson under en sutspelsmatch mot Djurgården 1998. Han fick åtta månaders avstängning, vilket motsvarade 22 matcher.

3) Tomas Javeblad, Luleå.

Luleås målvakt brottade ner domaren Billy Fredriksson när laget mötte Västerås. Han straffades med en fem månader lång avstängning.

4) Sebastian Karlsson, Linköping.

2011 tacklade Karlsson Frölundas Magnus Kahnberg bakifrån mot huvudet. Karlsson stängdes av i två månader, vilket motsvarade elva SHL-matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kval till SHL

Mer i ämnet