Foto: SVT/Bildbyrån

Renberg om Boustedt: ”Jag tror han hade velat vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en turbulent tid blev det i dag klart att Tommy Boustedt lämnar som generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet. Rätt beslut, enligt SVT Sports expert Mikael Renberg.
– Styrelsen insåg nog att det inte gick länge. Jag tror att det är deras beslut, säger Renberg.

Turbulensen i Svenska ishockeyförbundet började redan i höstas då Damkronorna strejkade. Och tidigare under månaden avslöjade SVT Sport att hockeyförbundet anklagas för könsdiskriminerande lönesättning.

Sedan tidigare har SVT rapporterat om att det pågår en polisutredning kopplad till förbundet. Anmälan gjordes av fackrepresentanten Anders Feltenmark som 31 mars avskedades med hänvisning till arbetsbrist. Efter turbulenta veckor meddelade förbundet i dag att Tommy Boustedt lämnar rollen som generalsekreterare.

– Det har varit för många negativa rubriker under en tid. Det var ett korrekt beslut. Styrelsen insåg nog att det inte gick länge, jag tror det är deras beslut, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

Hur har det blivit så här?

– Som generalsekreterare har Tommy Boustedt jobbat med andra frågor än i sin tidigare roll. Där har han inte varit lika bra, för som utvecklingschef var han fantastisk.

Hur mår Tommy Boustedt nu, tror du?

– Jag vet inte hur han mår i dag, men han är nog inte helt nöjd. Jag tror han hade velat vara kvar och möjligen tyckte han att det blev för mycket den senaste tiden med skriverierna.

Ledarrollen viktigaste

Hur mår förbundet?

– För tillfället inte bra. Nu får man börja om och försöka hitta någon som är duktig på hockey, men också hitta någon som kan det administrativa. Till viss del behöver någon kunna hockey men det är oerhört många andra roller som en ersättare måste kunna. Ledarrollen är den viktigaste.

Mikael Renberg menar att Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har en stor del i turbulensen som varit senaste veckorna.

– Han har stort ansvar och han har varit på Tommy Boustedt sida. Anders Larsson är verbal, lugn och fin i det han säger. Men detta beslut skulle ha tagits tidigare och där har Larsson ett ansvar.

Vem har störst ansvar i detta, Anders Larsson eller Tommy Boustedt?

– Styrelsen har ett ansvar att verksamheten ska fungera. Tar man damhockeyn så misslyckades förbundet rejält. Att de inte tog sig ut bättre och stötta tjejerna som bevisligen var missnöjda över hur de behandlades. Fungerar inte verksamheten så är styrelsen ansvariga.

SVT Sport förklarar: Ishockeyförbundets krisår på 90 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.