Adrian Valles får inte åka – trots att startfältet på OS inte blir fulltaligt. Foto: Bildbyrån

Sveriges agerande stoppar utländska friidrottare från OS

Uppdaterad
Publicerad

Medeldistanslöparen Lovisa Lindh och stavhopparen Melker Svärd Jacobsson blev inte uttagna till OS i Tokyo av SOK, trots att de hade kvalat in. Men det svenska agerandet stoppar inte bara dem – utan även de som stod på kö för att ta deras platser.

– Det var bara så smärtsamt och hemskt att inte få chansen att ta Melkers plats, säger spanjoren Adrian Valles i ett uttalande som SVT Sport har tagit del av.

Sveriges olympiska kommitté ansåg att Lovisa Lindh och Melker Svärd Jacobsson inte uppfyller deras grundkriterium på att man ska kunna konkurrera om en topp åtta-plats på OS. Därför togs ingen av dem ut av SOK.

Det internationella kvalsystemet fungerar så att nästa på listan i sådana fall får deras plats – men på grund av att Sverige var sena med att säga definitivt nej så kommer OS-tävlingarna nu istället att avgöras med ett decimerat startfält.

Tokyo 2020

En som drabbas är den spanska stavhopparen Adrian Valles, som har ett årsbästa på 5,50 meter.

– Det var bara så smärtsamt och hemskt att inte få chansen att ta Melkers plats, säger Valles och fortsätter:

– Jag förstår att ett lands styrande organ är ansvarigt för besluten som gäller deras egna idrottare, men ineffektiva och sena beslut kan ha konsekvenser även för utländska idrottare.

Torneklint: ”Visste att det fanns en risk”

Det internationella friidrottsförbundets sista kvaldag var den 29 juni och då var de nationella förbunden tvungna att aktivt tacka nej om de hade inkvalade idrottare som inte skulle åka.

Den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint hade då ett möte med SOK där det sades att Lindh och Svärd Jacobsson fortfarande hade möjlighet att få åka om de presterade tillräckligt bra på de kommande Diamond League-galorna.

”De sista internationella OS-kvalen stängde den 29 juni. Vi kom överens med friidrottsförbundet om att ge några aktiva möjligheten att bevisa sig för uttagning till den svenska OS-truppen. Den 6 juli hade vi första inskrivning av truppen vid ett sedan länge planerat digitalt möte med Tokyo 2020”, skriver SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Torneklint är kritisk mot topp åtta-kriteriet, men trodde ändå att Lindh och Svärd Jacobsson kunde klara det.

– När vi fick öppningen av SOK så gjorde jag bedömningen att de var i så god form att de skulle klara det som SOK önskade. Jag såg fram emot att de skulle bli uttagna. Men jag visste att det fanns en risk att platser skulle bli tomma.

”Kan inte annat än beklaga”

SOK var inte nöjda med vad de såg, men då var det redan för sent för att någon annan skulle få Lindhs och Svärd Jacobssons platser.

I stavhoppet var Sverige ensam nation om att inte använda sin OS-plats.

– Nu går en plats på OS tom, som min spanska vän Adrian hade kunnat få om inte SOK hade varit sena med sitt besked. Jag kan inte annat än beklaga att hanteringen av min uttagning även krossat en spansk OS-dröm, säger Svärd Jacobsson till SVT Sport.

På damernas 800 meter var det två idrottare, varav Lindh var en, som inte tackade nej till sin plats i tid för att andra skulle få dem.

En som fick lida för det var tyskan Tanja Spill.

”En stor bugg i World Athletics system”, skriver hon på Instagram.

Att platserna inte fylls kommer alltså att innebära färre deltagare än tänkt i de grenarna på OS i Tokyo.

KLIPP: Lindh nekas OS-plats

SOK:s uttagningskriterier

SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper.

Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS.

Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen.

En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.

Källa: sok.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet