Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

”December 2023: Såväl kallt som milt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter en första kall halva tog rejäl mildluft över innan det blev en kamp året ut mellan kylan i norr och mildluften i söder.

Per Stenborg

meteorolog
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020 och till höger månadens nederbördsmängd i procent jämfört med samma period. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Hur månaden totalt sett blev finns i en annan artikel, men läser du vidare här kommer ett axplock av intressanta väderhändelser i december:

Tema månadskrönikor

Kyla inledde

December inleddes kallt, delvis mycket kallt med omkring 30 minusgrader som lägst under flera dagars tid. Månadens lägsta temperatur i Götaland, Svealand och södra Norrland noterades alla under de första sex dygnen. Trots inledande kyla i hela landet har alla ännu inte fått meteorologisk vinter.

De fyra officiella mätstationer i landet som per definition ännu inte fått meteorologisk vinter, och alltså går in i det nya året med fortsatt höst. Källa: StormGeo. Foto: SVT

Det var ingen större väderdramatik i början av december. Det snöade visserligen en del, främst i form av snöbyar i pålandsvinden in mot ostkusten. Men så fort det snöar kan det givetvis bli problem med väglaget.

En vecka in i månaden dämpades kylan något och en del mindre snöväder passerade. Kylan dämpades dock inte i hela landet, utan bestod i främst delar av Lappland. På morgonen den 15 noterades månadens och säsongens dittills lägsta temperatur med 36,9 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland.

Rejäl mildluft gick hårt åt snötillgången i söder

Vädret slog sedan abrupt om när mild luft tog över västerifrån med start den 15. En första portion mildluft följdes av än mer mildluft den 16. Temperaturen rusade snabbt uppåt och nådde lokalt 10 grader i Götaland. Tövädret letade sig långt norrut i landet, så när mildluften kulminerade kring den 17 var det bara delar av Lappland som fortsatt hade minusgrader.

Grov analys av snöutbredningen i landet den 15 december 2023 och tre dygn senare. Källa: SMHI. Foto: SVT

Mildluft dygnet runt, och därtill även en del regn och blåst, gick hårt åt snötäcket. Den 7–8 var snöutbredningen som störst, för då var så gott som hela landet snötäckt. På morgonen den 15 var ännu stora delar av Götaland snötäckt, men bara tre dygn senare låg snögränsen i höjd med Mälardalen.

Lokala orkanvindar

Flera regn– och snöväder passerade österut den 16–20, och tidvis var det även blåsigt. Kulmen kom den 19 i mellersta Norrland. Stekenjokk, Lappland noterade orkanvindar på hela 40,2 m/s, vilket inte är alltför långt ifrån deras egna svenska decemberrekord på 41,9 m/s från 2006.

Öster om fjällen noterades mycket kraftiga byvindar med stormbyar på 24,5 m/s i Gubbhögen, Jämtland som toppnotering. Även kring midnatt den 16–17 blåste det orkan i Stekenjokk ska sägas, dock ”bara” 35,8 m/s den gången.

Ovädret Pia

Dagarna före jul svepte ett kraftigt regn- och snöväder in västerifrån. Det var olyckligt att ovädret kom just den 22, mitt i den mest intensiva jultrafiken.

Ovädret fick namnet Pia, och hon ställde den 21–22 till det rejält på sina håll med snö, regn, halka och blåst. I Helsingborg, Skåne noterades stormbyar på 25,6 m/s den 22.

Foto: SVT

Delvis solig julafton

När allt lugnade sig lagom till julafton tog kalluften åter över, främst i landets mellersta delar. Men bara tillfälligt skulle det visa sig.

Högst och lägst temperatur, störst dygnsnederbördsmängd, mest solskenstid och högst medelvindstyrka julafton den 24 december 2023. Källa: StormGeo. Foto: SVT

Stora delar av landet hade snötäckt på julaftonsmorgonen, men samtidigt var då redan mild luft på väg in från sydväst. Så efterhand tog moln, regn och snö över igen.

Högst och lägst temperatur, störst dygnsnederbördsmängd, mest solskenstid och högst medelvindstyrka juldagen den 25 december 2023. Källa: StormGeo. Foto: SVT

Nytt oväder i mellandagarna

Nästa omfattande regn- och snöväder svepte förbi med tyngdpunkt i söder den 28–29. Mer snö och regn följde vilket gav besvärligt väglag. Tidvis med blåsigt väder också. Så efter en relativt lugn inledning av månaden passerade flera regn- och snöväder oss inför, över och efter jul.

Till nyårsafton sjönk temperaturen igen, främst i norr. Det blev startskottet för en kall inledning på väderåret 2024 i hela landet.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

DECEMBER 2023 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 10,2 grader på Kalmar flygplats, Småland den 17 och i Oskarshamn, Småland den 18

Varmast i Svealand: 9,5 grader i Oxelösund, Södermanland den 19

Varmast i södra Norrland: 7,4 grader i Brämön, Medelpad den 18

Varmast i norra Norrland: 4,6 grader i Bjuröklubb, Västerbotten den 19

Kallast i Götaland: 15,1 minusgrader i Kristianstad, Skåne den 4

Kallast i Svealand: 32,6 minusgrader i Särna, Dalarna den 6

Kallast i södra Norrland: 32,4 minusgrader i Ljusnedal, Härjedalen den 2

Kallast i norra Norrland: 36,9 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland den 15

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 30,2 mm i Baramossa, Halland den 21

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 34,0 mm i Säffle, Värmland den 21

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 25,7 mm i Härnösand, Ångermanland den 28

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 20,5 mm i Hemavan-Mosekälla, Lappland den 16

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: 25 cm i Krakstad, Dalsland och Bengtsfors, Dalsland fram till morgon den 22

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: 28 cm i Sölje, Värmland fram till morgon den 22

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 34 cm i Nora-Östanö, Ångermanland fram till morgonen den 29

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 21 cm i Hemavan-Mosekälla, Lappland fram till morgon den 17

Störst snödjup i Götaland: 41 cm i Godegård, Östergötland den 23

Störst snödjup i Svealand: 79 cm i Lillhamra, Dalarna den 30

Störst snödjup i södra Norrland: 120 cm i Vallbo, Jämtland den 1

Störst snödjup i norra Norrland: 107 cm i Kittelfjäll, Lappland den 31

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet