Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Juni 2023: Den långvariga torkan bröts till slut”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Början av juni var mycket torr, men till slut tog välbehövligt regn och skurar delvis över.

Per Stenborg

meteorolog

Kylig inledning med snö och frost. Sedan successivt varmare och en alltmer besvärande torka. Månadens andra halva blev hela annorlunda, med gott om åska och fler omfattande regnväder.

Jag har gjort en sammanfattande juniväderartikel också, men här och nu stundar intressanta väderhändelser under månaden.

Tema månadskrönikor

Frostig och delvis snöig start

Juni inleddes kyligt och med frostnätter långt söderut. Snön föll också i västra och norra Norrland den 1. Störst officiell snödjupsökning fick Katterjåkk, Lappland med 9 cm.

Snöfall i Kiruna i norra Lappland den 1 juni. Foto: Tony Jonasson

På flera platser var det kallast i juni på flera decennier. Bland annat är 0,4 minusgrader på Kalmar flygplats, Småland den 2 lägst i juni sedan 1965 och 3,0 minusgrader på Kiruna flygplats, Lappland den 1 är lägst i juni sedan 1974.

Torkan blev alltmer utbredd och påtaglig

Torkan inleddes redan i maj, så när regnen uteblev även i början av juni blev det eskalerande bekymmer för såväl boskap som odlingar. Halvvägs in i månaden hade många inte fått en enda droppe och under två nederbördsdygn (den 10 och 13) föll ingen mätbar nederbörd alls i landet. Längst svit med torka hade Västerås, Västmanland med 31 dygn (18 maj–17 juni).

Allt fler kommuner införde bevattningsförbud och faran för bränder i skog och mark ökade för var dag som gick. Flera skogsbränder härjade också i landet.

Värmebölja gav första 30-gradersdagen

Några dagar in i juni tog värmen över dagtid i söder, medan det för norra Sverige skulle dröja en dryg vecka in i månaden. Från den 5 nådde temperaturen minst 25 grader på åtminstone någon plats i landet varje dag.

Den 7, den 8 och den 14 revideras årshögstanoteringen, för att till slut landa på 31,1 grader i Östmark-Åsarna, Värmland den 15. Det blev den första av sammanlagt fem junidagar med över 30 grader i landet.

Frostfria sommardygn

Frostnätterna fortsatte långt in i månaden. Fyra nätter på raken (den 10–13) hade Horn, Östergötland längst i landet. Första juninatten för i år utan officiella köldgrader i landet inträffade den 13. Därefter förekom endast en observation med frost, nämligen 0,1 minusgrader i Ljusnedal, Härjedalen på midsommarnatten den 24.

Den meteorologiska sommaren avancerade vidare upp över Norrlands inland i juni. Officiellt sist ut att få sommar den 17 var Katterjåkk och Tarfala i norra Lapplandsfjällen, och för Tarfala innebär det en rekordtidig sommarstart mot tidigare den 25 juni 2022.

Såväl varmt och soligt som regnigt på midsommar

Halvvägs in i juni slog vädret om. Den 16–19 bjöd på efterlängtat regn från sydost. Välbehövligt minst sagt, men ett 30 mm-regn räckte föga efter den långvariga torkan. Nästa regn svängde upp över landet den 21–22 och berörde fortsatt främst Norrbotten och mellersta Lappland under midsommarafton den 23. I övrigt delvis soligt och varmt, men även lokala skurar, och i norr tillfälligt svalare luft med nordvästvindar. Mest på de två dygnen den 22–23 fick Luleå flygplats, Norrbotten med 103,3 mm. Snösmältning och regn gav höga flöden i några vattendrag i mellersta och norra Lapplandsfjällen över midsommarhelgen.

Satellitbild från midsommarafton fredag 23 juni. Foto: SVT

Här några topp- och bottennoteringar från midsommarafton den 23:

Varmast: Kalmar flygplats, Småland 28,1 grader

Kallast: Gielas, Lappland 2,3 grader

Blötast under dagen (kl. 08–20): Luleå flygplats, Norrbotten 59,5 mm

Mest solskenstid: Nordkoster, Bohuslän 17,0 timmar

Högst medelvind: Eggegrund, Gästrikland 11,9 m/s

Högst byvind över inlandet: Hamra, Hälsingland 15,0 m/s

Åska gav mycket regn lokalt

Den 1–15 juni registrerades ynka 34 blixtar i landet. Därefter tog åsksäsongen fart och det hann bli drygt 42 200 blixtar innan månaden var över. Det klart åskrikaste dygnet inträffade den 28 med dryga 9 300 blixtar.

Sista juniveckan passerade två delvis kraftiga regn. Först den 26–27 där delar av Götaland fick över 40 mm (mest i Moheda, Småland med 61,8 mm). Nästa regn den 29–30 gav delar av södra Norrland över 40 mm (mest i Köllsillre, Medelpad med 101,8 mm). Även om det föll betydligt mindre på andra håll kom det ändå tillräckligt för att undanröja de sista möjligheterna för lokala torr-rekord för månaden som helhet.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

JUNI 2023 I SIFFROR

Varmast i Götaland: 30,2 grader i Norrköping, Östergötland den 25

Varmast i Svealand: 31,1 grader i Östmark-Åsarna, Värmland den 15

Varmast i södra Norrland: 29,4 grader i Torpshammar, Medelpad den 21

Varmast i norra Norrland: 30,0 grader på Skellefteå flygplats, Västerbotten den 19

Kallast i Götaland: 2,7 minusgrader i Hagshult, Småland den 3

Kallast i Svealand: 1,8 minusgrader i Särna, Dalarna den 9

Kallast i södra Norrland: 4,6 minusgrader i Blåhammaren, Jämtland den 1

Kallast i norra Norrland: 7,0 minusgrader i Tarfala, Lappland den 1

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 61,8 mm i Moheda, Småland den 26

Störst dygnsnederbörd i Svealand: 37,0 mm i Kristinehamn, Värmland den 18

Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 101,8 mm i Kölsillre, Medelpad den 20

Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 69,0 mm i Rödkallen, Norrbotten midsommarafton den 23

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: -

Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: -

Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 1 cm i Storlien-Storvallen, Jämtland från morgonen den 31 maj till morgonen den 1

Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 9 cm i Katterjåkk, Lappland från morgonen den 31 maj till morgonen den 1

Störst snödjup i Götaland: -

Störst snödjup i Svealand: -

Störst snödjup i södra Norrland: 1 cm i Storlien-Storvallen, Jämtland den 1

Störst snödjup i norra Norrland: 31 cm i Katterjåkk, Lappland den 1

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet