Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Jublar de åt årets tidiga sommarentré tro? Nej, det är publikjubel under tv-premiären av Karusellen på nyårsafton 1954. Foto: Jarl Ekenryd, SVT Bild

Nyckfulla april

Publicerad

Visst är april den mest nyckfulla vädermånaden på året? Oavsett väder blir jag sällan förvånad, och det just av den anledningen.

Alla vet att april är en nyckfull vädermånad som kan variera från dag till dag och från år till år. Alltifrån full vinter i norr och bakslag långt söderut till tidig sommarvärme, strålande sol och långvarig torka är helt väntat i april. Årets april levde upp till sitt rykte och svängde stor flera gånger, men det som många nog lär minnas är värmen över påsk.

Tidig sommarentré

Var på middag med släkten på annandag påsk den 18 april, såsom vi alltid gjort så länge jag kan minnas. I år fick vi ställa upp dörrar och fönster för att det inte skulle bli för varmt i rummet där vi satt många kring bordet. För dagen var sommarvarm med närapå 20 grader som högst. Det kändes som sommar, i alla fall lite försommaraktigt just då mitt på dagen. Men så var det ju i Uppsala också, där den officiella temperaturen just på annandagen var som allra högst i hela landet.

Vädertankar

Dagen innan, den 17 april alltså, hade sommaren tågat in i hagen i just Uppsala, som därmed blev först ut att hälsa sommaren 2022 välkommen till vårt land. Det visste jag ju inte då, eftersom det först i efterhand kan fastställas exakt vilken dag som en meteorologisk årstid anländer till en viss plats. Jag har ju flera gånger tidigare raljerat över den krångliga och stela definitionen av meteorologiska årstider, bland annat om hur man kan få sommar på två olika sätt som upplevelsemässigt inte alls stämmer överens. Men i år måste jag medge att jag min känsla till viss del samstämmer med statistiken, för det hände verkligen något i Uppsala den 17 april. Men att kalla det för sommar är att ta i tycker jag, mer min andra vårankomst.

Den 17 april innebar en mycket tidig start för sommaren i Uppsala, men det fattas ändå några dagar till den rekordtidiga sommarentrén där den 14 april 2004, vilket även är rekord för tidig sommarstart i hela Svealand. Det svenska datumrekordet är 11 april, och det har skett flera gånger och senast i april 2009. Stegen efter Uppsala att få sommar var sedan Örebro den 18 april, Göteborg och Halmstad den 19 april samt Helsingborg den 20 april. Sedan blev det stopp, eftersom kallare luft nu tagit över norrifrån. Så i övrigt får vi vänta på ny sommarvärme i maj och juni för att hälsa sommaren välkommen vidare norrut i landet.

Svängigt, flera gånger om

I april är kanske landet som mest avlångt också, det har jag tänkt till om tidigare. Årets april har verkligen levt upp till sitt svängiga och lynniga rykte med flera och kraftfulla svängningar.

April inleddes med kyla och bakslag. Kalluft dominerade, men vinterns vita guld togs nog inte emot som guld kan jag tro. Inte i Sydsverige i alla fall, med säsongens sista(?) snödjupsobservation i Skåne så pass sent som den 9 april och Götalands sista(?) den 12 april. Känns smått onödigt i den delen av landet, medan snösäsongen långt ifrån är över i norr, där snötäcket gladeligen ökade under början av månaden. För med mer snö förlängs den njutbara vårvintersäsongen med skarsnöstäckta fält och vidder.

Det mest omfattande bakslaget, med cirka 30 cm nysnö som mest, berörde norra Götaland, Svealand och sydöstra Norrland den 7–8 april, varefter snön drog vidare upp till norra Norrland den 8–10 april. Inför påsk tog sedan solen och värmen över. Först lite trevande, sedan med alltmer eftertryck. Det märktes nästan från dag till dag hur solens strålar blev allt kraftfullare. Men nu, i och med helgen den 23–24 april, har kallare luft åter tagit över norrifrån. Inget bakslag i ordets rätta bemärkelse dock, utan mer åt hållet ”kyligt vårväder”. Det handlar ju mest om sänkt temperatur månaden ut, inte om snö eller blötsnö som lägger sig över skir vårgrönska.

Kall inledning följt av normalvarmt, sedan värme över påsk innan månaden nu avslutas kyligt. Så kan man kort sammanfatta årets april gällande temperatur. För nederbörd gäller en ostadig inledning följt från påsk av mest uppehåll. Skiftande och svängigt, lite nyckfullt som så ofta i april. Betyget på månadens väder blir därmed på en ”vad kan vi förvänta oss”-skala maximala tio av tio från min sida.

Det kommer mera…

Den som vill, vågar och kan (hoppas Lasse Kronér gillar att jag återanvänder hans härliga uttryck) har en diger aprilkrönika att se fram emot. Den kommer publiceras senast måndagen den 2 maj, i god tid innan det är dags att lämna in årets deklaration.

LITE SNABBFAKTA FÖR APRIL SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: 20,6 grader i Göteborg, Västergötland den 19 april.

Kallast: 27,9 minusgrader i Merkenes, Lappland den 5 april.

Störst dygnsnederbördsmängd: 41,7 mm i Klöverträsk, Norrbotten den 8 april.

Störst snödjup: 199 cm i Katterjåkk, Lappland den 6 april.

Störst snödjupsökning på ett dygn: 32 cm i Svedjelandet, Härjedalen fram till morgonen den 9 april.

Högst medelvind: 30,0 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 10 april.

Högst byvind över inlandet: 26 m/s i Karlskrona-Sölderstejrna, Blekinge den 4 april.

Högst byvind oavsett stationsplacering: 32,6 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 3 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet