En kriminalvårdare i Huddinge förmådde 2019 åtta häktade att byta offentlig försvarare. Alla bytte till den advokatbyrå där nu två av delägarna misstänks ha läckt hemlig information till kriminella, visar en internutredning. Foto: TT/SVT

Häktesvakt ordnade advokatbyten

Uppdaterad
Publicerad

En kriminalvårdare i Huddinge förmådde 2019 åtta häktade att byta offentlig försvarare. Alla bytte till den advokatbyrå där nu två av delägarna misstänks ha läckt hemlig information till kriminella. Vakten ska ha varit påstridig för att de intagna skulle byta till de nu misstänkta advokaterna, det visar en internutredning från Kriminalvården.

Det var under sommaren och hösten 2019 som häktesvakten vid åtta tillfällen skickade en begäran om byte av offentlig försvarare. Vid samtliga tillfällen begärdes advokater från en och samma byrå. Formuleringarna i mejlen är i de närmaste identiska och skälet till bytet anges ofta vara brist på förtroende och att det är svårt att få kontakt med advokaten.

”Ihärdig och pressar på”

I december 2019 hörde en av de advokater som blivit utbytt av sig till Kriminalvården och berättade om sina misstankar. I internutredningen står det ”att man kan i vart fall misstänka att en specifik kriminalvårdare vid häktet Huddinge är de intagna behjälplig att begära byte av försvarare till en specifik advokatfirma.” Advokaten säger att hen misstänker att kriminalvårdaren fått betalt av byrån för bytena, något som dock utredningen inte kan slå fast.

Häktesvakten nekar till alla anklagelser och säger att han har mejlat till flera olika advokater om advokatbyten. Detta stämmer dock inte, enligt internutredaren som gått igenom hans mejl. I förhör med de häktade får internutredaren veta att häktesvakten varit påstridig.

”X är ihärdig och pressar på om advokatbytet”, berättar en häktad.

Kriminalvårdaren har nu fått ett tillrättavisande samtal.

Advokaterna utreds

Advokaterna har nyligen uppmärksammats. En av dem är misstänks han ha läckt hemlig information via den krypterade meddelandetjänsten Encrochat till en av sina klienter i Vårbynätverket.

Även advokatens byråkollega misstänks ha läckt information och blev i höstas av med sitt uppdrag som försvarare mot den man som i dag åtalas för mord i Kungens kurva i Stockholm. De båda advokaterna utreds nu av Advokatsamfundet.

En av advokaterna nekar till all inblandning och svarar i sms till Veckans brott att han inte känner kriminalvårdaren.

Den andra advokaten skriver på Instagram att påståendena är ”grundlösa” och att han tar en ”time out”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet