Så minns vi nyhetsåret 2012

Uppdaterad
Publicerad

Upplockade järnrör, borttappade väskor, ekonomiska kriser och historiska val – här är de senaste tolv månaderna sedda i backspegeln.

Årets politiska och ekonomiska följetong har varit den europeiska skuldkrisen där huvudrollerna har spelats av Tyskland/Angela Merkel, Grekland och Spanien. Men trots domedagsprofetior och ett enormt budgetunderskott blev det ingen ”Grexit” i år. Fortsättning följer garanterat 2013.

I Egypten hölls det första demokratiska valet på 60 år och i Syrien bombade Bashar al-Assad sin egen befolkning urskiljningslöst, samtidigt som regimstyrkorna trycktes tillbaka av oppositionen. Allt medan ett oenat världssamfund såg på.

Året som gick 2012

Årets mest uppmärksammade sociala medier-kampanj gick ut på att störta en afrikansk krigsherre, men var över på bara några veckor. Filmen Kony2012 har visats över 100 miljoner gånger och debatterats hej vilt på både gamla och nya medieplattformar.  

Men ledaren för Herrens motståndsarmé, Joseph Kony, lever fortfarande i frihet och regissören bakom Kony2012, Jason Russel, greps i våras i centrala San Diego efter att ha fått en stressrelaterad psykos och sprungit runt i bara underkläderna, vandaliserat bilar och gjort sexuella gester mot förbipasserande.  

Tronskifte på Youtube-tronen

2012 var ett svart år för alla ”Beliebers”, då musikvideon till den sydkoreanske K-Pop-stjärnan Psys ”Gangnam Style”, puttade ner Justin Bieber från Youtube-tronen. I december blev Gangnam Style den första videon någonsin att få över en miljard träffar på den sociala videosajten.

Den googling som ökade mest i Sverige 2012 var ”Hanna Widerstedt”. Hälften Big Brother-deltagare, hälften samtidskritiskt konstprojekt. De mest googlade orden: Facebook, Aftonbladet och Youtube.

Vi minns också 2012 som året då man för första gången kunde se människor offentligt läsa dåligt skrivna BDSM-romaner. E L  James ”50 nyanser av honom” har hittills sålts i nästan 70 miljoner exemplar världen över – trots meningar som:

”Mitt undermedvetna fläktar sig frenetiskt och min inre gudinna vickar på höfterna och kråmar sig till någon djurisk, erotisk rytm av något slag.”

Årets ord är det både älskade och hatade ”hen” och årets twitterstormar och facebookuppror handlade om Tintin, en könsstympad tårta, Lilla Hjärtat, pepparkaksgubbar och rätten att få skratta till julgröten åt Disneys nidbilder av svarta och judar.

I Italien gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund utanför Toscanas kust. 30 människor dog och den ansvariga, Francesco Schettino, fick öknamnet ”Kapten ynkrygg”, men hävdade bestämt att han faktiskt var en hjälte och att ”guds hand” hade styrt fartyget vid olyckan.

Inrikespolitiskt tumult inledde

Efter att ha sprungit gatlopp i medierna avgick socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i januari.

Sitt avskedstal höll han i ett köpcentrum i hemstaden i Oskarshamn.

”Jag har gjort misstag som partiordförande – hur stora de är får framtida forskning utvärdera”, sade han bland annat.  

Förra Metallordföranden Stefan Löfven tog över partiet, höll tyst och gick fram i opinionen. Ett annat oppositionsparti, Miljöpartiet, tog det här med tystnad än längre när de båda språkrören tog föräldraledigt. Samtidigt.

För Allianspartierna Kristdemokraterna och Centerpartiet bjöd inte 2012 på särskilt roliga siffror. KD låg ofta strax under riksdagsspärren och Centern strax ovanför.

Nattklubbsdrottning och horkarl

I februari föddes Sveriges nästa tronarvinge, prinsessan Estelle. Enligt historikern Herman Lindqvist ett namn mer passande för en ”nattklubbsdrottning” än en prinsessa.

Prins Daniels känslor var ”all over the place” och kungen firade tills det några månader senare började dyka upp falska enkronor där statschefens epitet bytts ut mot det föga smickrande ”vår horkarl till kung”.

På andra sidan Nordsjön firade drottning Elizabeth II av Storbritannien 60 år på tronen i dagarna fyra.

En annan ledare, Rysslands Vladimir Putin, valdes åter till president och grät offentligt. Den elaka kan säga att varken tårar eller valresultat var att lita på.

I samma land dömdes tre medlemmar i konstkollektivet Pussy Riot till fängelse för huliganism efter att ha framfört protestsånger mot just Vladimir Putin i en katedral i Moskva.  

Årets svenska scoop stod Ekot för i och med den så kallade ”Saudiaffären”. Försvarsminister Sten Tolgfors avgick. Carl Bildt satt kvar.

I Stilla havet blev regissören James Cameron den första människa att ensam ta sig ner till botten av Marianergraven. 11 kilometer rakt ner i djupet.

På hösten slogs ett annat extremt rekord då österrikaren Felix Baumgartner hoppade fallskärm från 39.405 meters höjd.

Han genomförde därmed det högsta fallskärmshoppet genom tiderna och blev den första människa som fallit fritt genom ljudvallen.

Loreen upp, Facebook ner

I april köpte Facebook bilddelningstjänsten Instagram för en miljard dollar och i maj introducerades Mark Zuckerbergs sociala jätte på börsen. Aktiekursen dök, men återhämtade sig något i slutet av året.  

Bättre gick det för svenska Loreen som både vann Eurovision Song Contest och ifrågasatte hur demokratiskt värdlandet Azerbajdzjan egentligen var.

På tal om stängda länder: I år har Burma på allvar tagit de första kliven mot en demokratisk framtid. Nobelpristagaren och oppositionens frontfigur Aung San Suu Kyi valdes in i parlamentet och i höstas besökte USA:s president Barack Obama den före detta (?) militärdiktaturen.

I Europa var det fortfarande kris och fransmännen röstade bort Nicolas Sarkozy till förmån för François Hollande. I Egypten vann Muslimska brödraskapets Muhammad Mursi en historisk seger, samtidigt som den förra presidenten Hosni Mubarak dömdes till livstids fängelse

I Ukraina och Polen hölls fotbolls-EM i juni. Spanien blev mästare och ett blekt Sverige åkte ut redan i gruppspelet. Minnesvärd var SVT-kommentatorn Johanna Frändéns fläthyllning till den fängslade ukrainska politikern Julia Tymosjenko.

Higgs-upptäckt och Jesus-apa

I juli hade den sista av Christopher Nolans Batman-filmer premiär. På en bio i Aurora, Colorado, öppnade 25-årige James Holmes eld och dödade 12 personer och skadade 58. Det var bara månader kvar till presidentvalet, men i kampanjerna pratade ingen om striktare vapenlagar.

På sensommaren riktade världens medier sin uppmärksamhet mot London där Wikileaksgrundaren Julian Assange höll ett tal från en balkong på Ecuadors ambassad, dit han tagit sin tillflykt för att slippa lämnas ut till Sverige.

Mediecirkusen fortsatte sedan vidare till Oslo tingsrätt där den norska massmördaren Anders Behring Breivik ansågs vara tillräknelig och dömdes till 21 års förvaring. Breivik bad om ursäkt – för att inte ha dödat fler.

Sommaren bjöd också på några stora vetenskapliga landvinningar. Forskarna vid partikelacceleratorn i Cern hittade med allra största säkerhet Higgs-bosonen, och Nasa landade, efter en 248 miljoner kilometer lång resa, rymdsonden Curiosity på Mars.

Vem förstörde Jesus?

I Spanien slutade ett välmenat initiativ i en konstkatastrof när 80-åriga Cecilia Giménez bestämde sig för att den spanska klassikern ”Ecce Homo” behövde fräschas upp. Tyvärr hade hon ingen erfarenhet av att restaurera konst.

Den tok-förvrängda Jesus blev årets meme och Giménez krävde royalty-pengar.

London-OS resulterade i åtta svenska medaljer varav ett guld i starbåt. Triathleten Lisa Nordén var nio tusendelar från en förstaplats, men fick trösta sig med ett bragdguld.

I september, efter över ett år i etiopiskt fängelse, släpptes de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, numera kända som Etiopiensvenskarna fria. Den svenska journalisten Dawit Isaak sitter fortfarande kvar i eritreanskt fängelse.

I Stockholm ramlade en berusad 38-årig småbarnspappa ner på tunnelbanespåret, rånades och lämnades kvar. 38-åringen skadades svårt och den så kallade t-banetjuven dömdes till ett år och sex månaders fängelse.

På teknikfronten var den stora nyheten att Apple dumpade Google och släppte en egen kart-applikation. Tyvärr upptäckte användarna ganska snart att kartorna inte fungerade. Riktigt illa var det för Göteborg, som hade försvunnit från Apples Sverigekarta.   

Årets citat

Sent i oktober offentliggjorde prinsessan Madeleine sin förlovning med brittisk/amerikanske fästmannen Chris O'Neill, en finansman som bland annat spekulerat i missöden för både europeiska banker och utvecklingsländer.

Förlovningen förklarades i ett välklickat videoklipp som prinsessan avslutade med årets citat: ”tihi”.

På andra sidan jorden blev den australiensiska premiärministern Julia Gillard hyllad och uppmärksammad efter en 15 minuter lång attack mot sexism och kvinnoförakt i parlamentet.

Den allt annat än välproducerade lågbudget-filmen ”Innocence of Muslims” ledde till protester runt om i arabvärlden. Bland annat dödades USA:s ambassadör på det amerikanska konsulatet i Benghazi.

Höstens hjälte var den 14-åriga pakistanska skolflickan Malala Yousufzai som den 9 oktober på nära håll sköts av en fanatisk taliban. Brottet: Hon kämpade för flickors rättigheter att få gå i skolan. Trots svåra skottskador överlevde hon överfallet.

I samma land fortsatte USA:s drönarattacker. I december genomförde Barack Obama, enligt The Bureau of Investigative Journalism, sin 300:e attack med förarlösa flygplan.

SD och järnrören

Höstens stora politiska skandal briserade i mitten av november, efter att Expressen publicerat filmer där SD-topparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth kallat folk ”babbe” och ”hora” samt beväpnat sig med järnrör.

Erik Almqvist lämnade sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson och Kent Ekeroth lämnade sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Ingen av dem har lämnat Sverigedemokraterna.

En vecka efter järnrörsskandalen tvingades däremot riksdagsledamoten Lars Isovaara att lämna SD efter att ha förolämpat en riksdagsvakt och anklagat två personer med utländsk bakgrund för att ha stulit hans väska. Men väskan hade glömts kvar på en restaurang Isovaara befunnit sig på samma kväll och lämnats in till riksdagens säkerhetsenhet.  

Skandalerna verkar dock inte ha påverkat partiets popularitet. Enligt SCB:s senaste mätning har SD stöd av 7,9 procent av det svenska folket.

Kina fick ny etta

I den internationella storpolitiken skedde två stora val i november. I USA fick landets första svarta president Barack Obama förnyat förtroende. Presidenten valdes också till årets person av Time Magazine. Samma titel som han förärades även 2008.   

Minnesvärt i en valrörelse både smutsigare och dyrare än någonsin var att republikanen Mitt Romney tidigt lyckades alienera 47 procent av väljarna och att äldre kristna män misslyckades med att bli återvalda efter ”expertutlåtanden” om hur kvinnors kroppar fungerar vid en våldtäkt.

I världens andra ekonomiska supermakt Kina handlade det inte om något demokratiskt val. Här utsågs Xi Jinping till ny generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti och väntas ta över som landets president 2013.

På nya nationalarenan Friends Arena jublade 50.000 människor åt en heroisk vändning mot England och Zlatans numera klassiska cykelspark. På tv gräts det framför Jonas Gardells drama ”Torka aldrig tårar utan handskar”, som visade upp Sverige under 1980-talets HIV-epidemi.

I Malmö tingsrätt dömdes seriemördaren Peter Mangs till livstids fängelse för två mord och fem mordförsök. Domen har överklagats av båda sidor och ska upp i hovrätten.  

Efter en längre tids lugn briserade konflikten mellan Israel och Palestina i ett kort men intensivt krig mellan Hamas och Israel. I Egypten protesterade befolkningen både för och emot president Mursis nya maktdekret och landets nya författning.

I USA handlade det mesta om budgetstriden och året slutade med en nationell tragedi efter att en 20-årig man skjutit ihjäl 26 personer på Sandy Hook Elementary School i Newton, Connecticut. 20 av de döda var barn mellan sex och sju år gamla.

Barack Obama lovade att göra vapenreglering till en högprioriterad fråga och vicepresident Joe Biden fick uppdraget att leda arbetet för att finna sätt att stoppa framtida massakrer med skjutvapen. Fortsättning följer 2013. 

Sist men inte minst: Jorden gick inte under i år heller.

Avlidna 2012

En rad kändisar har avlidit under året. Här är några av dem.

Bland de internationella minns vi bland annat rösten Whitney Houston, månpionjären Neil Armstrong, sci fi-författaren Ray Bradbury, skådespelaren Michael Clarke Duncan och sitarvirtuosen Ravi Shankar.

I Sverige minns vi Lars-Gunnar Björklund och skidhjältarna Sixten Jernberg och Nils ”Mora-Nisse” Karlsson,

Flera kända skådespelare avled också under året, bland andra Göran Stangertz, Anita Björk och Erland Josephson.

Diplomaten Sverker Åström, den historiska rösten Hans Villius och akademiledamoten Knut Ahnlund tystnade också under året.

Tre unga politiker har också avlidit 2012: Carina Moberg (S), William Petzäll (SD) och Johnny Munkhammar (M).

En av sveriges mest kända journalister, mannen bakom avslöjandet av rättsskandalen Thomas Quick, Hannes Råstam samt reggaeprofilen och ljudteknikern Tom Hofwander avled även de under 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Året som gick 2012

Mer i ämnet