Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sju personer har skjutits till döds i Uppsala och Stockholm på tio dagar. Flera av dåden kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot.

Blodiga våldsvågen fortsätter – sju dödade på tio dagar

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har skjutits ihjäl på tio dagar, i Stockholm och Uppsala. Ännu fler har drabbats i hämndskjutningar och sprängningar runtom i landet. Flera av våldsdåden misstänks vara en följd av en splittring i en del av Foxtrotnätverkets toppskikt, enligt SVT:s uppgifter.

Torsdag den 7 september sköts en kvinna i 60-årsåldern ihjäl i sitt hem i Gränbyområdet i Uppsala. Hon var mamma till en av ledarna inom det kriminella nätverket Foxtrot, och enligt källor till SVT Nyheter ska mordet ha varit ett svar på en hämndskjutning i Istanbul med kopplingar till ”Kurdiska räven”, Rawa Majid, och hans allierade.

Dödskjutningen väntades leda till mer våld. Så har också blivit fallet.

På tio dagar har sju personer dödats i skjutningar. Alla har dock inte kopplingar till falangstriden inom Foxtrot.

Vid två tillfällen har det också skjutits mot bostäder i Stenhagen i Uppsala. Enligt uppgifter till SVT har måltavlorna varit Rawa Majids svärmor och svärfar. Ingen skadades fysiskt i dåden.

Den 14 september skedde en annan skjutning mot en lägenhet i Hageby i Norrköping. Kvinnan som bor på adressen är enligt SVT:s uppgifter mamma till en av de svenska medborgare som gripits efter skottlossningen i Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.