Kolbitar, handbojor, får och en tårta – här är kupperna vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges partiledare har haft med sig många märkliga saker till debatterna. Vad gjorde till exempel Gustav Fridolin med en tårta i riksdagen? Och varför kastade Jimmie Åkesson får till publiken?

Jan Björklunds hörselkåpor

Under 2014-års slutdebatt i SVT hade Jan Björklund med sig ett par hörselkåpor som åkte fram i samband med att skolan debatterades. Tilltaget slog dock tillbaka när Gustav Fridolin kontrade med att Jan Björklund verkar ha på sig hörselkåporna varje gång lärare eller skolforskare pratar. Fridolin hade för övrigt också med sig rekvisita – en griffeltavla som han använde för att sätta betyg på Jan Björklund som då var utbildningsminister.

Valsmart

Gustav Fridolins tårta

MP-språkröret är känd som en flitig brukare av rekvisita. Och det hela började med en färgglad tårta. Den 15 oktober 2013 deltog Gustav Fridolin i en partiledardebatt i riksdagen när han plötsligt dök upp i talarstolen med en prinsesstårta. Tårtans olika färger skulle symbolisera hur den dåvarande regeringen spenderade sina pengar. Efter kuppen ska Miljöpartiet, enligt Aftonbladet, ha försökt lämna över tårtan till statsminister Fredrik Reinfeldts medarbetare som tackade nej. I stället ska tårtan ha ätits upp av kammarkansliets personal.

Fredrik Reinfeldts jättelista

Foto: Aftonbladet

Apropå Fredrik Reinfeldt får vi inte glömma den jättelånga lista som moderatledaren plötsligt vecklade ut under Aftonbladets partiledardebatt 2014. ”Var är din lista Löfven?”, frågade Fredrik Reinfeldt, som uppgav att den fem meter långa listan innehöll förslag för att skapa jobb.

Jimmie Åkessons lista

Det är inte bara Fredrik Reinfeldt som har haft med sig en egen lista till debatter. I oktober 2016 hade Jimmie Åkesson med sig ett papper som enligt SD-ledaren innehöll exempel på rasism, våld och hot från rödgröna politiker. Kuppen, som skedde i en SVT-debatt, blev dock en flopp då Jimmie Åkesson råkade tappa sitt dokument mitt i det avgörande ögonblicket.

Jimmie Åkessons handbojor

Jimmie Åkesson gillar inte bara listor. När partiledaren talade i Almedalen 2016 hade han något oväntat med sig ett par handbojor. Handbojorna åkte fram i samband med att Jimmie Åkesson talade om sexuella trakasserier på festivaler och vilken typ av ”armband” som sexualförbrytare bör bära. Den gången gick kuppen betydligt bättre.

Annie Lööfs byggklossar

Foto: SVT

Inför EU-valet 2014 debatterade partiledarna i SVT och Annie Lööf hade med sig byggklossar med syftet att göra hennes statistik tydligare.

Gustav Fridolins kolbit

Under valrörelsen 2014 var kolbiten ett av Gustav Fridolins viktigaste vapen. Och han var inte ensam – såväl Isabella Lövin som Åsa Romson har haft med sig kolbitar till debatter. Men det är inte bara Miljöpartiet som har en fäbless för kolbitar – 2015 hade Liberalernas partiledare Jan Björklund med sig en kolbit, som han beskrev som ”en gammal tv-kändis”, till en debatt.

Men kolbiten är trots allt Gustav Fridolins symbol och har till och med fått en egen Facebook-sida. Fridolin själv har dock uttryckt ånger för sitt ivriga viftande med kolbiten.

Åsa Romsons gröna tröja

Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet är ett parti som diggar rekvisita – och det gäller inte bara kolbitar. När Åsa Romson var i Almedalen 2014 höll hon upp en grön tröja som språkröret påstod sig ha hittat i en soptunna utanför Rosenbad. Tröjan skulle symbolisera Fredrik Reinfeldts ointresse för klimatet. Åsa Romson lämnade kvar rekvisitan på scen och uppmanade Fredrik Reinfeldt att ta med sig den nästa dag men sedan dess har den gröna tröjan inte setts till.

Åsa Romsons miniskylt

Foto: SVT

När Åsa Romson debatterade mot Annie Lööf i Agenda 2014 hade MP-språkröret med sig en liten skylt med statistik. Problemet var bara att skylten var så liten – och dessutom enbart visades i bild i sex sekunder – att den inte gick att läsa.

Åsa Romsons meteorolog

Foto: Henrik Montgomery/TT

Men det är varken miniskylten, den gröna tröjan eller den bruna kolbiten som är Åsa Romsons mest minnesvärda rekvisita. Det priset går i stället till den livs levande meteorologen och tidigare SVT-medarbetaren Pär Holmgren som Åsa Romson tog med sig till Almedalsscenen 2012.

Annie Lööfs energianalys

Foto: TV4

2014 blev det bråkigt i TV4:s partiledardebatt. Anledningen var en energianalys från Energimyndigheten som Centerpartiets Annie Lööf hade med sig. När partiledaren gick fram till Stefan Löfven för att räcka över dokumentet viftade den upprörda socialdemokraten avvärjande med ena handen samtidigt som han fällde de bevingade orden ”det är bara käbbel”.

Jimmie Åkessons får

Jimmie Åkesson var den enda partiledaren som inte var inbjuden till årets Pridefestival. I stället representerades SD-ledaren av en uppblåsbar elefant. När Jimmie Åkesson höll sitt sommartal i Sölvesborg slog han tillbaka genom att kasta ut gosedjur i publiken. De små fåren symboliserade enligt honom de sju övriga partiledarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet