Hör Annica berätta om sin pappa som drabbades av covid-19. Foto: Andreas Hult/SVT

SVT granskar: ”Nu är min pappa bara en siffra i statistiken”

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets andra våg slog till med full kraft – tvärtemot myndigheternas prognoser. SVT Nyheter kan nu avslöja nya uppgifter om överdödligheten på landets äldreboenden.

– När pappa blev smittad fanns det kunskap och man borde ha kunnat stoppa smittan och skydda honom, säger Annica vars pappa dog i covid-19 efter att ha smittats på äldreboendet i Malmö.

Lokala klusterutbrott, men låg allmän smittspridning. Det var Folkhälsomyndighetens prognos när det nationella besöksförbudet på äldreboenden hävdes och publiktaket på evenemang höjdes i höstas.

Men den andra coronavågen slog till hårt – och blev betydligt värre än myndighetens allvarligaste scenario.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Såväl coronakommissionen som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktade skarp kritik mot hur Sverige tagit hand om sina äldre.

– Under våren blev det tydligt att vi misslyckades med att skydda de äldre, sa socialminister Lena Hallengren (S) efter kommissionens kritik.

Över 11 000 avlidna

Trots lärdomarna från i våras tog sig smittan återigen in i äldreboendenas korridorer. Nu har över 11 000 avlidit med covid-19 i Sverige, närmare hälften av dessa bodde på särskilt boende.

En av dem är Lars Larsson som smittades i november på vård- och omsorgsboendet Victoria i Malmö. Två veckor senare var han död.

– Nu är min pappa bara en siffra i statistiken. Jag önskar att allmänheten får upp ögonen för hur det verkligen går till, att min pappa inte har dött i onödan, säger dottern Annica.

Överdödlighet på 19 procent

I våras undersökte SVT Nyheter, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit, överdödligheten på landets äldreboenden under några av de mest intensiva coronaveckorna genom att jämföra med ett genomsnitt för motsvarande period tidigare år. Vi kunde då se en överdödlighet på närmare 30 procent för äldreboenden i hela landet.

När vi gör om granskningen för andra vågen kan vi konstatera ett liknande mönster. Under årets tio sista veckor ser vi en överdödlighet på 19 procent. Statistiken säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men ger en indikation på var smittan har slagit till.

I Region Skåne, som har drabbats hårt under andra coronavågen, är överdödligheten närmare 50 procent på äldreboendena. Sex av de runt 20 äldreboenden som sticker ut när det kommer till överdödlighet ligger i regionen, visar SVT Nyheters granskning.

Kritik mot boendet

Demensboendet Victoria i Malmö, som drivs av Förenade care, är ett av boendena som sticker ut. Annica är kritisk till hur boendet har agerat.

– Jag kan förstå att det hände i våras när det var nytt och man inte visste så mycket. Men när pappa blev smittad fanns det kunskap och man borde ha kunnat stoppa smittan och skydda honom, säger hon.

Flera anhöriga till avlidna riktar kritik mot ledningen. Madeleine Lundström, vd på Förenade care, säger att de undersöker de uppgifter som har kommit in.

– Jag har naturligtvis tagit del av de inkomna synpunkterna och avvikelserna. Jag ser så klart väldigt allvarligt på det. Det är en tragedi för den enskilde och närstående, säger hon.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den kan ge en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet