Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Wollin, diakon och Björn Jernström, präst fanns på plats på Emporia på söndagen för att prata med människor. Foto: Gunilla Fritze/SVT

De erbjuder krisstöd efter dådet på Emporia i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen öppnade Emporia igen efter att ha varit stängt i ett dygn. Besökare går som vanligt in och ut ur butiker och restauranger men det är påtagligt fler poliser, ordningsvakter och väktare i köpcentrat.

För de som ville prata om bearbeta sina upplevelser av fredagens drama finns professionella krisstödjare på plats på Emporia.

Det ligger en ensam ros på platsen där en 31-årig man blev skjuten till döds på fredagen. Människor passerar eller stannar upp för att titta. Vissa tar en bild med sin mobiltelefon. Ordningsvakter finns i närheten och krisstödjare från Malmö stad och svenska kyrkan pratar med personal och besökare som vill berätta om sina upplevelser, tankar och rädslor.

– Det viktiga är att lyssna aktivt och vara lyhörd. Ofta behöver man inte säga så mycket, säger Björn Jernström, präst i Husie församling i Malmö. 

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Skott utanför butiken

Nora arbetar i en butik i närheten av platsen där mannen mördades. Hon arbetade inte i fredags men har pratat med sin kollega.

– Det är fruktansvärt. Man hade aldrig tänkt att det skulle hända i ett köpcentrum, säger hon.

Nora  berättar att skotten avlossades precis utanför butiken där hon arbetar.

Kyrkan som samtalspartner

– Det väcker många känslor, tankar och reaktioner när någonting sådant här händer, säger Jonas Wollin, som är diakon i svenska kyrkan.

Han och Björn Jernström har arbetat tillsammans vid andra kriser, som när två lärare mördades på Latinskolan i Malmö.

– Jag blev hitkallad efter högmässan i dag. Kyrkan har ett förtroende av att vara en bra lyssnande samtalspartner, säger Björn Jernström.

Se mer i videoklippet ovan.

Så fungerar krisstödet i Malmö:

Det centrala krisstödet är en organisation som träder i kraft då en större eller allvarlig händelse drabbat Malmö. Krisstödet ska stötta drabbade och indirekt drabbade med råd och stöd. Stora olyckor, våldsbrott eller väderkatastrofer är exempel på händelser som kan leda till insatser från det centrala krisstödet.

Källa: Malmö stads hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet