Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många personer samlades när när bildäck och annat bråte sattes i brand. Foto: TT

Elva personer åtalas för påskupploppen på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt elva personer åtalas nu för bland annat grovt blåljussabotage och grov mordbrand i samband med påskupploppen på Rosengård förra året.

Det här är de första åtalen som rör upploppen i Rosengård, men fler kommer att komma senare.

De elva personerna, sju ungdomar och fyra vuxna, misstänks samtliga för att ha deltagit i upploppen som bröt ut sedan Rasmus Paludan bränt en koran i Malmö.

Tre ungdomar och tre vuxna åtalas för att ha deltagit när poliser utsattes för stenkastning och sopkärl sattes i brand 16-17 april. Polisen attackerades också med kraftiga smällare och molotovcocktails.

– Polisen försökte flera gånger skingra grupperingarna som fanns på platsen, men stenkastningen fortsatte och polisen hindrades från att ta sig in i området. Både poliser och polisbussar fick skador, säger senior åklagare Tanja Johansson i ett pressmeddelande.

– Under förloppets gång sattes också en stadsbuss i brand som behövt stanna på Västra Kattarpsvägen på grund av den brinnande barrikaden, och även ett miljöhus på Bennets väg antändes. Räddningstjänstens släckningsåtgärder försenades till följd av situationen på platsen.

Brinnande barrikader

Det andra åtalet gäller fyra ungdomar och en vuxen och handlar om grovt blåljussabotage 17-18 april, alltså ett dygn senare. Då hade en stor mängd personer samlats och tänt eld på sopkärl, däck och släpvagnar på Ramels väg. När eldsvådan drogs ut i vägbanan så bildades brinnande barrikader och polisen som kom dit utsattes för stenkastning och fick fyrverkerier skjutna mot sig.

Bilar och även en stadsbuss sattes i brand under upploppen. Foto: Johan Nilsson/TT

– Folksamlingen genomförde under kvällen och natten flera rusningar mot poliser och polisfordon, varför polisen tvingades retirera och vid ett tillfälle avlossa varningsskott. Under natten anlades bränder i flera miljöhus, privatbilar och på Rosengårdsskolan. Räddningstjänstens släckningsåtgärder hindrades även här i vissa fall helt och försenades kraftigt på grund av situationen på platsen, säger senior åklagare Emma Ohlsson.

Rättegången mot de elva åtalade startar 24 april och beräknas pågå i två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.